Els 10 manaments del bon comunicador

1. Tenir clar el missatge a comunicar. Si pot ser només un i únic. Abans de comunicar la nostra idea, hem de tenir clar com es resumeix. I el més important, poder-la resumir en una frase. El que els publicistes (ja comencem sí…) en diem la Unique Selling Proposition: única proposició de venda. La frase que defineix el què et fa únic i diferencial. La teva essència.

2. Explicar-lo de forma notòria i diferent. Recordeu l’article del story telling de fa unes setmanes? El nostre discurs, sovint competeix amb altres. Com millor s’expliqui el nostre benefici, molt millor! Perquè es recordi el que expliquem, ho hem de fer forma interessant. A través de les històries notòries i memorables.

3. Fer servir un llenguatge entenedor. Cal triar el tipus de llenguatge en funció del nostre públic objectiu. Si ens dirigim a nens, parlarem d’una manera, si ens dirigim a mares d’una altra. Crear un llenguatge propi únic sovint és un error. No podem parlar igual a una conferència de l’escola que davant d’un grup d’empresaris.

4. Captar l’atenció de l’usuari. Un cop tenim el missatge clau, explicat de forma memorable, amb un llenguatge que connecti amb el teu públic, hem de treballar com ho expliquem. Com si fóssim uns actors de teatre. I si cal, assajar-ho al despatx abans de sortir en escena.

5. Suggerir en comptes d’imposar. Si suggerim idees segurs del que diem, amb arguments treballats, serem més creïbles que si imposem perquè ho dic jo. Si ens creiem el que diem, segur que amb el nostre entusiasme encomanarem a la nostra audiència. Només quan ens creiem el que som, som capaços de “vendre-ho”.

6. Fer servir exemples d’històries viscudes. Quan expliques la teva pròpia vivència, la teva pròpia experiència, et mostres convincent. Et mostres real i proper. Un bon comunicador es mostra proper a la seva audiència.

7. Ser original, creatiu i amb un punt d’humor. Prepara’t alguna anècdota, alguna cosa divertida, algun exemple diferent. Arguments que en algun moment de la teva xerrada, reunió o ponència, ben segur que et serviran per posar la cirereta al pastís.

8. Com més natural millor. No intentis imitar, sigues tu. Cadascú té la seva personalitat. Saps què és el millor de ser tu? Que et fa ser autèntic! Com tu no hi ha ningú més!

9. Nervis? Pensa recursos per si… Si et quedes en blanc, no pateixis: improvisa. Si tens les coses clares, encara que canviïs l’ordre del discurs, ningú se n’adonarà. Jo tenia un cap que abans d’una reunió o una xerrada sempre em deia: Marta, la teva audiència sovint en sap menys que tu, sinó que vénen a fer?

10. Recolzar-se en una bona presentació. Porta sempre una presentació que acompanyi el que diràs. Unes diapositives, uns titulars, unes imatges. Sobretot que t’ajudi a no perdre el fil. Però sobretot, no llegeixis. I si ho fas, que no se’t noti…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús