La primavera ha arribat quan el cap del Bööögg ha explotat!

divendres, 5/04/2019

La crema del Bööögg

La crema del Böögg. Foto: AFP

 

Aquest dilluns 8 d’Abril, té lloc un any més el gran festival de Sechseläuten de Zuric. La tradició del festival es remunta al segle XVI, quan es va decidir que la segona campana més gran de l’església de Grossmünster hauria de sonar per marcar l’arribada dels mesos d’estiu el dilluns després de l’equinocci. Durant els mesos d’hivern, la jornada laboral acabaria a les 17.00 hores a causa de la mala llum i durant els mesos d’estiu, acabarien de treball a les 18.00. Per marcar el canvi d’hora, les campanes de Grossmünster repicarien a les 18.00 el primer dilluns després de l’equinocci de primavera. La idea recaragolada de celebrar que sortirien una hora més tard de la feina… només podia venir de suïssos. Així doncs, es va transformar en un festival de primavera que se celebra des de llavors. Avui dia, és un 1/2 dia festiu al cantó de Zuric (algunes companyies donen el dia sencer, altres només la tarda).

Qui o què és el Böögg?

A simple vista el “Böögg” és un ninot de neu de 3 m d’alçada, compte de Twitter i el cap farcit d’explosius. A Zuric, el Böögg simbolitza l’hivern. La tradició diu que el temps que triga a esclatar el cap del Böögg prediu el temps de l’estiu. Bon temps si tarda de 0 a 6 minuts, amb núvols si en tarda entre 6 i 10, plujós entre 10 i 15 min i si en fa més de 15 preparat per una tempesta de neu.

La seva crema (imagineu-vos les Falles de València amb versió simplificada, un ninot i un dia) serveix per expulsar l’hivern i anunciar la primavera. El ninot se situa sobre una pira de 10 m que s’encén a les 18.00. Com més ràpid arriba el foc al ninot de neu i li fa explotar el cap, millor serà l’estiu. Aquesta és la llegenda en qualsevol cas. El “Böögg” va fer una predicció correcta durant el llegendari estiu del 2003: el seu cap va esclatar després d’un rècord de 5 minuts i 42 segons. Cal assenyalar que el Böögg té un rècord generalment pobre quan arriba a predir el temps.

L’any passat, el temps va ser de 20 minuts i 31 segons, que es considera lent, però va acabar fent un estiu molt calent. Diguem que la taxa d’èxit del ninot de neu és més aviat erràtica.

Molt bé, llavors, és això? No, ens falten les salsitxes! Després que el pobre Böögg es converteixi en història, els assistents al festival es reuneixen al voltant de les brases de la foguera per fer-ne de les cendres una barbacoa de salsitxes.

El Programa

Diumenge 7 d’abril de 2019

14.30: Desfilada infantil
Durant la desfilada tradicional dels nens el dia abans de Sechseläuten,
Uns 2.500 nens d’entre 5 i 15 anys, caminen pel centre de Zuric amb vestits històrics acompanyats d’uns 800 músics de grups juvenils de la regió de Zuric.

Dilluns, 8 d’abril de 2019

15:00: Desfilada de Sechseläuten
La processó de les confraries a la foguera inclou 3.500 membres de gremi a peu, 350 cavallers, 50 carrosses de desfilades tirades per cavalls i 30 conjunts de música. La desfilada comença a l’extrem inferior de la Bahnhofstrasse i acaba a Sechseläutenplatz, on espera la foguera amb el Böögg.

18: 00: La Pira s’encén

La foguera, situada al mig de Sechseläutenplatz s’il·lumina.

Böögg,

Com més ràpid es faci esclatar el Böögg, més calent serà l’estiu. Foto: swissinfo

 

Aprox. 20:00: Barbacoa de botifarra pública no oficial
Quan la part oficial de l’esdeveniment ha finalitzat, es pot dir que la festa de barbacoa més gran de Suïssa té lloc al voltant de les restes de la foguera. Durant els darrers any, la gent s’ha reunit a Sechseläutenplatz per fer barbacoes de salsitxes sobre les brases de la foguera. Alguns fins i tot es refereixen a això com a “hora després del Böögg“.

Després de la crema del Bööögg, salsitxes

Després de la crema del Bööögg… Que no ens faltin les salsitxes! Foto: SWISS Blog

4.500 hipopòtams baixen el Limmat

dimarts , 29/08/2017

“Laura, no et pots perdre la Limmatschwimmen” em van dir fa cosa de dues setmanes els amics de Zürich. “La que?” preguntava jo.

Limmatschwimmen

“La Limmatschwimmen, un cop a l’any i durant unes hores, habiliten parts del riu de Zürich on està prohibit anar perquè els ciutadans puguin baixar nadant, és una activitat molt divertida i aquest any es baixa amb cavallet de mar!”, encara no tenia clar de què es tractava tot, però les paraules nadar i cavallet de mar em van animar de seguida a apuntar-me al nou esdeveniment proposat.

Limmatschwimmen

Així doncs, aquest dissabte 26 d’agost va tenir lloc a Zürich la 53a edició de la Limmatschwimmen, una activitat esportiva que consisteix a baixar nedant 2.000 m de recorregut seguint el cabal del riu Limmat. Per la meva decepció, quant va arribar el dia esperat, pel Limmat només baixava gent amb hipopòtams “i els cavallets de mar?” em preguntava jo.

Limmatschwimmen

En alemany “Flusspferd”, literalment traduït significa cavall “pferd” i riu “fluss”, però els meus amics en traduir ràpidament em van dir que la mascota inflable d’aquest any 2017 seria un cavallet de mar. Un cop resolt el mal entès i igualment il·lusionada amb l‘Emil, el divertit hipopòtam que acompanyava als nadadors fins a la meta, em vaig disposar a gaudir de la jornada.

Limmatschwimmen

Limmatschwimmen

La Limmatschwimmen havia començat a les 12 del migdia per l’ewz-Challenge, el concurs per al nedador de natació més ràpid i seguia fins passades les 5 de la tarda. Cada participant tenia una hora assignada en la qual havia de recollir la seva entrada; una polsera i una bossa de plàstic amb el mateix número, de manera que deixaves la roba i altres pertinences abans d’entrar a l’aigua i un servei de barca te les transportava fins a la sortida on les anaves a recollir amb el número de la polsera. Cada 15 minuts un grup saltava a l’aigua fins les 16.15 h que sortien els últims.

Limmatschwimmen

 A part de gaudir de les vistes que oferia el trajecte, podies parar a prendre un te calent en diferents barques situades al llarg del recorregut. La temperatura de l’aigua era de 24° i vam tardar uns quaranta minuts a completar tot el recorregut. Com sempre a Suïssa tot ben pensat i organitzat. Policia, assistència mèdica, organitzadors, patrocinadors amb regals i l’ajuda de molts voluntaris. A tots els participants se’ls va regalar una beguda, l’Emil (la mascota), una fotografia del seu salt a l’aigua descarregable (busques l’hora en què vas saltar) i un obsequi d’un got de vidre amb especial disseny de la 53a edició.

Limmatschwimmen

Limmatschwimmen

Sota el hashtag #meinelimmat la radio ews energie ara sorteja un hipopòtam gegant a la millor foto. Aquí us deixo un petit vídeo que resumeix la jornada. 

Limmatschwimmen

L’activitat està oberta a tothom però per qüestions de seguretat té les places limitades, aquest any 4500. Se celebra un cop a l’any i des del 1945 sempre que les condicions del riu ho han permès. Aquest any per exemple, la nadada ja va haver d’ajornar-se una setmana per qüestions meteorològiques, però hi ha hagut anys que no s’ha pogut celebrar perquè era perillós o bé, perquè ningú se n’ha volgut fer càrrec. Si el cabal, volum i temperatura del riu ho permeten i són adequats pels banyistes tindrem una 54a edició l’any que ve.

Us deixo l’enllaç per si voleu visitar tota la galeria de fotos.

Street Parade el festival electrònic més esperat a Zürich

diumenge, 13/08/2017

El 26é Street Parade acabava aquesta nit a les 00.00h.  Han estat 900.000 persones les que han assistit aquest any a la desfilada de música electronica més boja de la ciutat de Zürich.

Any rere any i des de 1992, la casa del techno Street Parade organitza un festival que fascina a centenars de milers de fanàtics del ball arreu del món. La desfilada començava a les 13.00 hores, 25 camions – anomenats Love Mobiles- amb decoracions estrambòtiques, sistemes de música gegant i DJs d’arreu del món, conduïen entre la multitud de persones que envoltaven el llac de Zürich. Com si d’un gran carnaval és tractes, els carrers estaven replets de gent amb disfresses extravagants ballant al ritme de la música.

Street Parade 2017

La ruta, igual que l’any passat, s’iniciava a Utoquai al barri de Seefeld de Zürich, d’allà passava per la vora del llac a través de BellevueQuaibrücke i Bürkliplatz, arribant a Hafendamm Enge cap a les 10 de la nit. Al llarg dels 2,4 km, 8 grans escenaris completaven la selecció de música contemporània amb DJs i actes en viu.

Street Parade 2017

 

Street Parade 2017

Un cop els ‘Love Mobiles’ tornen al garatge i la claror de la lluna substitueix els ultims raigs de sol la festa continua en diferents clubs de la ciutat. Des del divendres a la nit fins a les primeres hores del matí de dilluns, prop de 100 festes tindran lloc a Zürich i voltants.

De Viladecans a Zürich
Aquest any l’esperat festival comptava amb la participació dels discjòqueis catalans Paco Osuna i Marc Maya que juntament amb el madrileny De La Swing (Domingo Bellot) i el gallec Toni Vargas conformaven la carrossa del club de Viladecans El Row. El Love Mobile del Row arribava amb el número 18 tot lluint una selva d’indígenes, plantes i animals exòtics. L’acompanyaven dos grans animals inflables de dimensió gegant (un rinoceront i un hipopòtam) i era una de les més decorades.

Street Parade 2017

 

Street Parade 2017

Al llarg de la desfilada l’alcohol i les drogues hi són presents inevitablement, és per això que des del 2001 la ciutat de Zürich posa diferents estands saferparty.ch “festa segura” perquè la gent que vulgui consumir substàncies il·legals, hi vagi a analitzar la puresa de les drogues que han comprat, de forma gratuïta. Així doncs després de la prova de fàrmacs, els consumidors poden decidir si prendre’s el que havien comprat o no tot sabent-ne la composició. Malgrat els esforços per oferir aquest servei només al voltant d’unes 30 persones en van fer ús.

Street Parade 2017

 

Street Parade 2017

Com més temps de festa transcorria més eren evidents els seus efectes secundaris. Les piles d’escombraries s’acumulaven als carrers i anaven creixent i creixent sense fre. Això sí avui al matí tot net i relluent com sempre.  Cada any, la Street Parade té un paper important no només per generar entusiasme per la música i l’art electrònics, que ara s’ha convertit en una àrea cultural ben establerta; També continua proporcionant impulsos importants per fomentar la diversitat de la música i la vida dels clubs.

Love never ends

“Esperem amb interès una pacífica i acolorida festa al carrer amb gent amant de la diversió i tolerants de tot el món” deia The Street Parade Zürich Association. Sota el lema d’aquest any “l’amor no acaba”, els organitzadors volien demostrar un cop més que els valors de la Street Parade defensen una convivència pacífica entre la civilització, independentment de la religió, el color de la pell o l’origen.

Street Parade 2017

Què passa l’1 d’agost a Suïssa?

dimecres, 2/08/2017

El primer d’agost és el dia nacional de Suïssa, és dia festiu a tot el país des de 1891. La data es va prendre de la Carta Federal Suïssa, que es va signar a principis del mes d’agost de 1291. Així doncs, aquest document històric marcava l’aliança entre Uri, Schwyz i Unterwalden (actualment el cantó està dividit en dos semicantons, el de Nidwalden i el d’Obwalden, 6 i 7 al mapa), tres cantons alpins que van jurar la lleialtat eterna entre ells. Són considerats com els tres cantons originals de la Confederació Suïssa, ja que van formar el nucli de l’actual Suïssa.

FOTO: actual Suïssa per bigblue

I us preguntareu, com se celebra exactament?

L’1 d’agost és una festa legal i un dia lliure de treball, de manera que tothom pot gaudir-lo a la seva manera. Alguns aprofiten per agafar un mini pont de 4-5 dies -de divendres tarda a dimarts nit- i d’altres decoren les seves cases amb banderes suïsses, es reuneixen amb familiars o colles d’amics i gaudeixen del dia festiu. Pícnic, sortida amb bicicleta, barbacoa al llac, un bany al riu, … Tota excusa és vàlida per gaudir del calorós dia d’estiu.

Nombrosos edificis públics i carrers també estan adornats i en diferents municipis, es produeixen brunches especials o festes nocturnes. Tan aviat com es fa fosc s’encenen fogueres a les muntanyes que es veuen des de lluny i sovint es pot gaudir d’un espectacle de focs artificials. Amb els anys, s’han afegit discursos i activitats, com ara encendre fanalets.

Que passa l’1 d’agost a Suïssa?

FOTO: fanalets per Robert Grogg, Berner Zeitung

 

Les festes són responsabilitat exclusiva de cada municipi, no obstant això, el president de la Confederació Suïssa pronuncia un discurs que és difós per ràdio i televisió. Segons la llegenda, la promesa d’adscripció va tenir lloc al prat de Rütli (al cantó d’Uri) i és on se celebren cada any les festes oficials amb la presència del president suís. La celebració també ha adquirit una forma especial al Salt del Rin al costat de Schaffhausen, on des de 1966 les cascades s’il·luminen només en aquesta data. Cada regió prepara els seus programes de la festa així doncs, et pots trobar amb desfilades, exhibicions de balls tradicionals, música regional, esmorzars típics i altres mostres de la cultura suïssa.

FOTO: música folklòrica per zermatt.ch

 

La meva diada suïssa 

Sarnen s’aixecava aquest 1 d’agost com si és tractés d’un diumenge, tot tancat, ningú als carrers i una temperatura que ofegava. El programa de la festa començava a les quatre de la tarda i culminava a la nit amb els focs artificials. Els pocs que gosaven estar a fora vora les 12, estaven a llac. Jo estava invitada a una barbacoa d’amics en una casa al “Llac dels Quatre Cantons” (Vierwaldstättersee). Nou amics de l’institut que es reunien de nou per posar-se al dia i gaudir de la festa. Carn, peix i verdures variades per la barbacoa i cervesa. Mentre es feia la brasa ens banyàvem al llac, al voltant de les cinc dinàvem i les postres no va sortir fins a les vuit tocades.

FOTO: focs al llac per ticino.ch

 

En caure la nit els veïns tiraven petards, semblava Sant Joan. Els pobles del costat encenien els focs artificials, a les muntanyes s’hi veien punts de llum creats per les grans fogueres i fins i tot, en una d’elles es dibuixava una creu de foc formant la bandera del país. De tornada a la nit, gent amb maletes i motxilles pujava als seus trens pertinents. Xarxes socials i algun petard, recordaven les vivències del dia especial. Tocades les 12 i amb la ment de nou amb la rutina per l’endemà, deixàvem enrere un 1 d’agost més.

Aquell diumenge plujós

dimecres, 8/06/2016

“Trois, deux, un, … … Nous allons!”, em diu el meu company després de rebre el vist i plau de control. Ja no hi ha marxa enrere. Empasso saliva forçadament. Els motors comencen a rugir, cada vegada més i més fort, la nau trontolla ens comencem a moure. Amb els ulls com taronges em pregunto QUÈ se m’ha passat pel cap acceptant pujar. No tinc massa clar que això surti del tot bé. Torno a empassar saliva, em dic a mi mateixa que ho puc fer -bàsicament perquè ja no tinc altra opció-.

Pista d’enlairament. Tot és molt ràpid, massa ràpid, tot tremola i fa molt soroll. Veig el final de la pista, encara som a terra! El soroll s’intensifica. Espera! Estem ascendint? Estem ascendint! Volem, estem volant! Seguim pujant, ens posicionem a una bona altura i mantenim un vol estàndard. “Preparada?” em pregunta de sobte el meu company -tot tallant el meu intent de relaxació-. Quina pregunta més estúpida! Qui està preparat per això? No, clar que no ho estic! Tot just m’estava adaptant! Assenteixo. No sé on agafar-me. Fa el primer looping. La por es transforma en excitació. Tonel, looping un altre looping, estic agafant el gust de les acrobàcies, en vull més i més. Seguim fent el boig pel cel, l’adrenalina és massa. Em passa el control i tot seguit comencem a fer voltes sense parar, no sé on queda el cel i on queda el terra, estem creuant núvols i no veiem res, m’estic marejant, el control no m’obeeix, no sé com estabilitzar la nau! Estem anant en picat contra el terra! Intento remuntar, però res! Caiem en picat, merda! La nau, totalment sense control. Impactem contra el terra. “Boooooom”.

Estem de cap per avall, ho sé perquè tinc els cabells de punta, literalment. La nau comença a adreçar-se lentament. S’obra la porta i la llum ens encega. Algú em deslliga i m’ajuda a aixecar-me. “Ça va?” pregunta l’encarregat del simulador. “Ça va, ça va responc amb el meu francès. No m’hauria pensat mai que el Museu del Transport de Lucerna, on em trobava aquell diumenge plujós, podia arribar a tenir tantes activitats i coses per descobrir.

Museu del Transport Museu del Transport

 

Des de les carreteres fins a l’espai, tot passant per muntanyes, mars, rius i cel, el Museu del Transport explica de manera amena, entretinguda i diversificada el desenvolupament dels mitjans de transport. Des de la seva història fins a l’actualitat. Es va inaugurar l’any 1959 i en molt poc temps es va convertir en un dels més populars de Suïssa. Hi pots passar hores i hores, necessites dies per veure’l bé. Compta amb més de 3.000 objectes en exposició en una superfície d’uns 20.000 m2. Realment és immens. Val la pena passar-hi tot el dia per gaudir-lo i disposa de bons per tornar-hi més vegades, així com descomptes per grups o per famílies. És car, ara, no a tots els museus pots gaudir de simuladors, presentacions multimèdia i tot tipus de mostres interactives.

Museu del Transport Museu del Transport

Suïssa va jugar un paper pioner en l’obertura dels Alps, així com en la creació de la base per al manteniment dels prestadors de serveis turístics. Així doncs, durant l’estança pots descobrir com s’arriba des de les valls fins als cims més alts. Pots arribar entendre el funcionament de tot tipus de remuntadors, telefèrics, funiculars, … Saber com s’ho fan els trens per pujar les fortes pendents (heliptical tunnel system), sentir què costa moure diferents tipus de rodes, conduir diferents tipus de trens, un helicòpter o una avioneta, veure si ets apte per fer d’hostessa d’avió, fer tests per provar-te, d’equilibri, de visió, de reacció davant d’ accidents, saber quin perfil de conductor tens ,…

Museu del Transport Museu del Transport

 

No s’acaba mai. I està dedicat a totes les generacions. Tant per a famílies com per grups escolars, parelles, grups d’adults, nens i joves. En la meva humil opinió, el recomano.

 

Si vols veure més fotografies, et deixo l’enllaç de la Galeria completa.

L’home que parlava als formatges

dijous, 25/02/2016

Aquella olor em va matar només entrar. Havia esmorzat feia tres quarts d’hora però aquella flaira em va obrir l’estómac com si fes dies que no mengés. Per uns instants vaig oblidar el que havia anat a fer en aquell lloc. Semblava estar en un laboratori modern de pocions. “Benvinguda a la Schaukäserei d’Emmental!” em sorprèn el vicedirector i cap de màrqueting de la Schaukaserei AG, Cesare Mimo Caci amb un somriure d’orella a orella. Assenteixo ràpidament tot tornant a la vida real i comencem la visita.

La formatgeria de demostració de la vall d’Emmental, com bé diu el mateix nom, està situada a l’extensa vall del riu Emme. Una regió perfecta per fer senderisme i excursions amb bicicleta, repleta de grans praderies verdes amb vaques pasturant i cases antigues de fusta de l’estil més suís. Doncs en aquesta regió, la d’Emmental, es troba l’antiga formatgeria del poble d’Affoltern. Només cal donar un cop d’ull als voltants per veure que hi ha turons, turons i turons. Poder cultivar patates o vegetals hauria estat difícil per un granger i és per això que van optar per comprar vaques i fer diners amb la llet.

Emmentaler Schaukäserei

La visita, finals del segle XX

“Saps què és això?” pregunta el vicedirector de la formatgeria tot senyalant una pipa gegant allargada. “Una espècie d’instrument?” responc. “S’anomena alphorn i és l’eina que utilitzaven els ramaders per comunicar-se de turó a turó quan encara no hi havia electricitat. Com els indis amb el foc” explica Caci i afegeix “els ramaders tenien el seu propi so per cridar cada tarda les seves vaques a l’hora d’anar a munyin”. Ens trobem en una formatgeria del 1750, on es mostra com es produïa antigament – i encara ara, en algunes formatgeries situades entre la regió de Thun i Lucerna- el formatge Emmental a foc obert.

Emmentaler Schaukäserei

Un document en una vitrina, em crida l’atenció. “Això que estàs mirant, és la regulació del 1772. El cantó de Berna va ser un dels pioners en procurar per la salut de les vaques” m’explica Cesare. I és que avui dia encara està vigent la mateixa regulació i són molts els països que n’han seguit l’exemple. La ideologia dels ramaders suïssos es basa en la bona qualitat dels seus productes. Pel que fa a les vaques, res de menjar industrial, menjar fresc i a pasturar, una vida molt saludable. En el cas del formatge, la regulació prohibia i prohibeix comprar llet més enllà d’uns certs kilòmetres de la teva regió. Garantint així, que la llet que compres a qualsevol indret de Suïssa, és dels ramaders dels voltants. Així doncs, la llet sempre és fresca.

 

Emmentaler Schaukäserei Emmentaler Schaukäserei

 

L’Emmental és el formatge més exportat de Suïssa

I no solament és el més exportat sinó que és el més famós arreu del món. No t’has fixat mai que gairebé tothom quan dibuixa un formatge hi pinta els forats?

Emmentaler Schaukäserei Emmentaler Schaukäserei

El 1950 per a la fabricació d’un formatge emmental s’utilitzaven dos mil litres de llet i actualment, si fa o no fa. “La recepta sempre és la mateixa, l’única diferencia, és la fabricació” m’explica Caci durant el recorregut per les instal·lacions. Avui dia, es necessiten tan sols 2 hores per a la producció del formatge, ara però, un mínim de 5 mesos per al procés de maduració. Fer el formatge és fàcil, el difícil és vetllar per la seva qualitat amb el temps. Per això la Schaukäserei d’Emmental compta amb un treballador clau, que coneix a la perfecció tots i cada un dels formatges que resten a les sales, procura per la temperatura i s’encarrega de girar-los i escoltar-los. “Aquest és l’home que parla als formatges” em diu Mimo Cesare tot presentant-me un home d’aspecte simpàtic, “un dia sense ell i tot es capgira”. Escolta que els seus forats siguin perfectes i porta el control de tots ells. Mentre recorrem els magatzems de la formatgeria, descobreixo que s’hi troben els emmentals més vells del món. L’emmental més antic que pots arribar a trobar al mercat data el 2013.

Sala de maduració

Emmentaler Schaukäserei

Cesare Mimo Caci comprovant (amb el so) que els forats del formatge són correctes 

Cada emmental pesa uns 80 kg, una gran barbaritat per un sol formatge tant de pes com de mida (de fet, és el formatge més gran que es produeix), però té una explicació senzilla: 200 anys enrere, hi havia taxes per peça i no per pes, així doncs, van fer un formatge més gran per només pagar una taxa.

Emmentaler Schaukäserei Emmentaler Schaukäserei
Dia 4, mes de Juliol, formatge núm. 7 que es va fer i any 2015 Amb aquest número pots saber exactament en quina Schaukäserei es va produir l’Emmental que estàs menjant 

A la Schaukäserei d’Emmental amb 2 hores fan 4 formatges i entre les 5:00 i 7:00 del matí els pagesos de la zona porten la llet fresca.

Parlem de forats

Emmentaler Schaukäserei

“Els bons forats són rodons però no completament rodons, està bé però no és perfecte” diu Casi tot analitzant un dels Emmentals que anem a degustar. “Què li dóna aquest gust tan especial?” pregunto. “El secret és el menjar de les vaques, la gespa que mengen, les flors”, m’explica que compten amb diferents races de vaques, “les vaques són com les persones” diu – referint-se a què totes són diferents-, “la combinació de les nostres vaques i de la nostra natura és el que crea aquest gust tan especial”.

Emmentaler Schaukäserei

Cesare Mimo Caci i jo mateixa davant la Käserei del 1750

Què significa el formatge per la regió? “Tot. Va ser i continua sent molt important”. No se sap exactament qui, però va ser en aquesta àrea que un dia, algú va elaborar el primer Emmental.

El dijous brut

divendres, 5/02/2016

“Somriiiiiiu! Somriu més! Somriu, somriu més! Vull veure un gran somriure!” diu l’energumen disfressat de ves a saber què, que m’acaba de robar la càmera de fotos tot pretenent emprar-la. Sona música i disbauxa entre els petits i estrets carrerons del centre de Lucerna, avui és carnaval.

Carnaval de Lucerna

Colors. La ciutat està plena de colors, disfresses tan estrafolàries com originals. Tothom està content, tothom és feliç, el temps s’ha aturat a Lucerna i ara només hi ha lloc per bromes, fotografies, somriures i balls. Uns per l’eufòria i uns altres per estar sota els efectes de la cervesa o del Glühwein, però avui tothom és amic.

El 4 de Febrer, és el dia conegut localment com el “Schmutziger Donnerstag” que vindria a ser el “Dirty” dijous (brut). Aquest dia té lloc la primera gran desfilada, Fritschi. Hi ha testimonis del Fritschi des del segle XV, en aquella època es tractava d’un ninot i potser la figura-símbol d’un gremi. Ara a l’actualitat és la figura protagonista de la festa, un home gran, amb la seva dona, Fritschene i el Fritschikind (el fill).

Comparses de grans i petits omplen els carrers de colors. S’observa un gran predomini de disfresses fetes per un mateix i poca broma, perquè són d’allò més elaborades, amb tot tipus de detalls i accessoris. Les famílies aprofiten per anar tots a una, així com una família d’esquimals (amb l’ós polar inclòs), una de víkings on el cotxet del nen es converteix en una barca, exploradors, pilots d’avió … Tothom posat al paper. La desfilada, que antany presentava temes patriòtics, històrics o folklòrics, mentre que en l’actualitat preval la sàtira.

Carnaval de Lucerna

Un dels elements clau del carnaval de Lucerna són els Guggemuusige, unes bandes musicals improvisades, que amb els seus instruments de vent metall o de percussió; disfressats o emmascarats, toquen melodies fent tant soroll com poden. Els primers grups es van fundar al voltant de 1950 d’acord amb la tradició de Basilea; mentrestant, el seu nombre ha anat creixent fins arribar a unes quantes dotzenes. Aquests, en comptes de recórrer els carrers en formació rigorosa, s’aturen sovint, en places i petits racons, representant escenes i prenent contacte amb el públic. També hi ha moltes persones per lliure i grups més petits que animen l’ambient amb les seves disfresses, la seva música o les seves bromes.

El “Fasnacht” (el carnaval) se celebra a tota la regió que envolta el llac de Lucerna i es dóna per finalitzat el 9 de Febrer (dimarts de Carnestoltes), el dia de la Monster Corso, l’última desfilada, que parteix del carrer Bahnhofstrasse a les 19:30.

Schloss Oberhofen

dijous, 7/01/2016

Va ser cosa d’atzar. Era la segona setmana d’octubre, just acabava d’instal·lar-me a Suïssa i estava fullejant una antiga guia de viatges que havia agafat prestada dels meus avis. En una pàgina aleatòria, una petita fotografia va captar la meva atenció. No tenia ni la millor llum ni el millor enquadrament, però hi havia quelcom en aquella petita torre sobre l’aigua que em deia que havia d’anar a visitar aquell lloc, el Castell d’Oberhofen.

Schloss Oberhofen


“Oberhofen am Thunersee” és un municipi situat al cantó de Berna i que forma part del districte administratiu de Thun. Els seus habitants gaudeixen d’una espectacular vista dels cims dels Alps Bernesos a l’altra banda del llac. Hi destaquen dues coses, la primera sens dubte el Castell d’Oberhofen (un dels més visitats de la regió) i la segona, la seu de la FIS, la Federació Internacional d’Esquí (Fédération Internationale de Ski), organisme mundial que regula les normes dels esports d’esquí a nivell competitiu i organitza periòdicament les competicions i esdeveniments en cadascuna de les seves disciplines. Però torno al Castell que és del que tracta aquesta publicació, començo per l’exterior.

El Jardí

Schloss Oberhofen


Per si els paisatges dels voltants no fossin prou fascinants, el Castell té un espectacular jardí al costat del llac. És un dels jardins més bells de la regió alpina a causa de la suavitat del clima, d’estil anglès, amb un seguit de passejos envoltats de diferents tipus de flors i arbres rars, bancs i un parc infantil, que es poden visitar gratuïtament (entres com si anessis al museu i sense passar la segona porta, gires a l’esquerra per donar la volta al Castell).

El Castell

Schloss Oberhofen


Situat a la riba del llac Thunersee (un llac de 18 km de llarg i quasi 4 d’ample que va de Thun a Interlaken), el Castell s’aixeca majestuosament amb la seva peculiar torreta dins de l’aigua i alberga una divisió del Museu Històric de Berna així com d’altres exposicions temporals.

Crònica d’un Castell: visita a l’interior

A les 11.19 arribaven els últims quatre membres del grup que anava a guiar la Christina Fankhauser aquell matí. El tour pel Castell d’Oberhofen començava 9 minuts tard, fet que evidenciava que no es tractava de turistes suïssos.

Schloss Oberhofen


Era una visita especial, ja que aquell grup de turistes estrangers al qual m’havien permès acoblar-me, havia pagat per visitar el museu i a més a més per fer una ruta per les estances del Castell. Es tractava de visitar-lo recorrent els petits i estrets passadissos que utilitzava el servei. A la tercera estança, ja m’havia desorientat. Vam passar per la cuina, la capella (amb frescos del segle 15), el saló d’estiu, la sala d’estar, el menjador neogòtic, la biblioteca, el saló de fumar oriental (tot amb una magnífica vista sobre el llac). Entre escales, portes i passadissos, per uns moments vaig pensar que em trobava a l’escola de Hogwarts i que les pintures dels quadres començarien a prendre vida. No em va quedar ben bé clar quantes plantes tenia, però compto que en vaig pujar unes 6 o 7. Realment era un laberint. Em va cridar l’atenció el mecanisme del rellotge, situat a una petita torre on s’accedeix des de l’interior per unes petites escales de caragol. El pots veure funcionant perfectament, i la Christina em va explicar que hi ha un home que ve un cop cada setmana i es dedica a donar-li corda. Passejant per les exposicions del museu i les diferents sales, podies fer-te ben bé una idea de com vivia la classe alta del segle XVI al XIX a Berna. A cada estança era fàcil imaginar els diferents ducs o aristòcrates que hi van residir. El Castell tenia quatre banys per als ducs i el servei, amb banyera i tassa del vàter, una de les curiositats segons la guia, que demostrava la modernitat de l’època.

Schloss Oberhofen


Al segle XIV va pertànyer als Habsburg. Després de la Batalla de Sempach (on les tropes de Berna van ocupar Oberhofen) va quedar sota el control de la dinastia Scharnachthal. Més tard es va convertir en feu, en un Castell, en propietat privada… No va ser fins al 1940, que es va establir la Fundació Oberhofen i 14 anys més tard el museu obria per primera vegada les seves portes al públic.

Ara, el museu del Castell està tancat fins al 7 maig 2016, a partir d’aleshores, si volteu per Suïssa, visita obligada almenys des de fora!

El Mercat de la Ceba

dilluns, 23/11/2015

El quart dilluns de novembre de cada any a Berna se celebra el Zibelemärit o Mercat de la Ceba, l’únic supervivent que queda d’un antic mercat de tardor que tenia una durada de 14 dies i que començava el dia de Sant Martí.

Un dels venedors del Mercat de la Ceba (Zibelemärit)

Un dels venedors del Mercat de la Ceba (Zibelemärit)

 

El Mercat de la Ceba és un festival popular i tradicional de Berna que s’aplica a tot Suïssa com un esdeveniment únic a la temporada festiva. Comença ben d’hora, ben d’hora, ben d’hora al matí, a les 4:00 am per ser exactes (només els joves més agosarats) i oficialment a les 6:00 am hora suïssa fins a les 18:00 pm. Les primeres visites ja arriben matineres per aconseguir fer-se amb les millors trenes de ceba i és al llarg del dia, que els visitants, tant nacionals com estrangers s’hi van passejant.

El mercat. Zibelemärit

En centenars d’estands expositius s’apleguen els camperols dels afores (sobretot del Districte del Llac del Cantó de Friburg),  que ofereixen enfilalls de cebes, a més d’altres verdures d’hivern, fruites i fruits secs. El gran mercat se situa a la part superior del casc antic de Berna, entre l’estació de trens i la Bundesplatz. Entre tot, els  agricultors dels voltants de la zona porten més de 50 tones de cebes i alls a la capital federal. Originals a més no poder, els venedors exposen les cebes artísticament. En trobes en forma de trena (la més típica diríem), en forma de rosca, decorades amb flors, en forma de nines, de sols, de rellotges, de tota mena d’animals (marietes, vaques, óssos, …) i formes inimaginables.  A més, el mercat té llocs que ofereixen acolorits atuells de ceràmica, pa, verdures i tota mena de records per als visitants.

Cebes en forma de nina

Cebes en forma de nina

Així doncs, avui és el dia en què menjar formatge, pastissos de formatge, pastissos de ceba i sopa de ceba és imprescindible, primer perquè emeten una aroma picant que ajuda a combatre el fred (que malauradament acompanya la festa) i segon perquè tots els restaurants de la zona i parades n’ofereixen (vaja, que és molt temptador i inevitable).

Durant l’estada al mercat, els visitants més joves (i també de no tan joves), compren bosses de confeti i la dispersen divertits pels carrers i per la gent. Sortir-ne sense estar-ne replet és pràcticament missió impossible. I entre tot el bullici, el confeti i la música, també és normal rebre alguna que altra martellada, ja que els més petits es compren uns martells de plàstic que van a tort i a dret al ritme de la batalla de confeti. També és molt típic comprar uns collarets de caramels, són de colors i cada color és d’un gust diferent, valen uns 3 – 3,50 CHF i tant grans com petits els llueixen.

Dona comprant collars de caramels al Mercat

Dona comprant collars de caramels al Mercat

 

Indispensable prendre un got de Glühwein per tornar a entrar en calor, diversos estands n’oferien. A Suïssa saps quan arriba l’hivern perquè arriba aquests típic vi, que es pren calent i t’escalfa les mans (m’entre el beus a petits glops) i el cos.

Altres venedors del mercat també oferien la mercaderia típica dels mercat d’hivern (figures i decoració nadalenca, parades d’objectes i menjars artesanals, com mel, espelmes, bufandes, …). A la tarda i la nit, sobretot quan treballadors i alumnes acaben la jornada, s’hi poden veure elements carnavalescos, persones emmascarades i les contínues batalles de confeti. Al voltant del mercat, també es donen tot un seguit d’activitats que acompanyen la festa.

Rosca de d'alls i flors

Rosca de cebes i flors

Cebes rellotge i sol

Cebes rellotge i sol

 

 

 

 

 

 

L’origen del mercat

Segons la llegenda, el seu origen es remunta al segle XV. Poc abans de les cinc de la tarda del 14 de maig de 1405, un incendi va esclatar al Brunngasse de Berna. En pocs minuts, les flames (avivades per un fort vent) s’havien estès a través de la riba oposada del riu Äare. Les ciutats veïnes van recollir diners i enviar ajudants per tal de recollir les runes. Aleshores, es diu, que en mostra de gratitud es va concedir a la ciutadania el primer Mercat de la Ceba (Zibelemärit), que es va celebrar al 1406. No obstant això, a les cròniques de Conrad Justinger, un testimoni de l’incendi, no es fa esment d’aquesta subvenció de vendre cebes.

Enfilalls de cebes petits

Més cebes i cebes

Més cebes i cebes

La realitat va començar molt més tard. Al segle XVIII, les dones dels agricultors van portar les verdures que havien cultivat al Mont Vully sobre el llac de Murten als mercats de Friburg, Murten i Neuchâtel. Al voltant del 1850, en un primer moment sense pena ni glòria, aquests anomenats “marmettes”, van començar a aparèixer a Berna venent principalment cebes (també porros, api, nous, castanyes, fruites …). I va ser gràcies a l’excel·lent qualitat dels productes i el comportament alegre i amable de les esposes dels agricultors que anaven a vendre, que el nou mercat de verdures florir ràpidament. I en trobem constància el 1860, quan els diaris proclamaven el Mercat de la Ceba (Zibelemärit) com el “tradicional” inici de la Fira de Sant Martí.

“Berna sense óssos és impossible”

divendres, 13/11/2015

“Berna sense óssos és impossible” em diu el cap del Parc dels Óssos i del Zoo de Berna amb un somriure amable. Peter Schlup és el cap i pedagog del zoo de Berna així com també del Parc dels Óssos (que en forma part). En el seu dia a dia, lidera, fa de guia turístic, dóna classes, assisteix periodistes i s’enfronta als problemes que puguin anar sortint d’un parc que rep 1,5 milions de visites l’any.

Són les 9:00h del matí (puntualitat suïssa) i he quedat amb en Peter al Parc dels Óssos, el BärenPark, perquè vull entendre el ‘per què?’ de la importància d’aquests animals. És impossible visitar aquesta petita i entranyable ciutat capital i no veure óssos per tot arreu, souvenirs, bars i restaurants, escultures, fonts, logotips, roba… L’escut de Berna i la bandera també els llueixen, però “per quina raó?” li pregunto. “Això no està massa clar” comença a explicar-me tot divertit, “qui va ser primer, l’ós o la ciutat? Existeixen dues històries diferents, t’explico i et quedes amb la que vulguis” diu.

Foundation of the city 1191 - BärenPark

La primera, es tracta d’una llegenda, que diu que la ciutat porta el nom i l’emblema del primer animal que es va caçar als boscos dels voltants pel seu fundador Herzog von Zährigen. El primer animal disparat va ser un ós i d’aquí l’homònim  i l’inici de la tradició de mantenir els óssos a la ciutat. Però després, m’ explica que el nom de la ciutat molt probablement ve de la paraula celta: Berna. En cèltic Berna significa esquerda, clivella o fenedura. Berna va ser fundada l’any 1191 aprofitant un dels revolts del riu Äare i aquests recorren la ciutat com si es tractes d’una esquerda.

Berna amb B d’Ós (Bär)

Se sap que el primer ós que va arribar a la ciutat ho va fer el 1513. Els mercenaris que van participar a la batalla de Novara sota el comandament de Bartholomäus, al maig de 1513, van tornar a casa amb un ós jove entre el seu botí.
Schlup m’explica que l’ós es va situar en una primera fossa (davant de la torre de gàbia; Käfigturm), i que al veure que generava interès i “negoci”, es va mantenir.

BärenPark

Una de les 12 antigues gàbies del BärenPark

Gábies que actualment són el vestidor dels voluntaris del BärenPark

Actualment les gàbies tenen altres utilitats com en aquest cas on són el vestidor dels voluntaris del BärenPark


“Van estar molt temps en males condicions” m’explica dolgut. El Peter em deixa entrar dins d’una de les 12 antigues gàbies que hi havia al parc. M’esgarrifo, exposats per davant i per darrera amb barrots i amb poc més de sis metres quadrats, havien de conviure 20 óssos -repartits entre les 12 gàbies- durant els anys 50 i 60. Actualment es conserven però amb altres utilitats i amb la voluntat de recordar i fer reflexionar a la gent. “El canvi de mentalitat de la gent va arribar cap als anys 80 i 90” explica, quan a Suïssa va sorgir una nova legislació sobre la protecció dels animals.

El principi del canvi

La fossa dels óssos es va renovar “va ser un procés molt difícil” aclareix Schlup, “perquè és molt car i el terreny té una difícil construcció”. El Parc dels Óssos està situat al mig de la ciutat, al costat del riu Äare i té molt desnivell. Al llarg dels anys s’han anat fent canvis fins a l’actual recinte del parc que es va inaugurar el 2009.

BärenPark Finn - BärenPark
BärenPark, Bern BärenPark

 

Els protagonistes (webcam en directe)

Actualment, “els óssos viuen les 24 hores dels 365 dies de l’any a l’exterior” diu el Peter. S’alimenten 1 o 2 cops per dia i sempre en hores diferents, “a vegades és molt aviat al matí i a vegades és a la tarda” narra. Els cuidadors dels óssos s’encarreguen de canviar els horaris i l’alimentació dels óssos per tal d’oferir-los una vida el més real possible. Així doncs, el menjar s’amaga en diferents llocs del parc que van canviant i, fins i tot, hi ha dies que no mengen. S’alimenten en un 80% de vegetals i fruites i de tant en tant mengen carn o peix.

“El Finn, el mascle, pesa 347 kg i va néixer el 2006, és el que posa pau entre les dues femelles” m’ensenya el pedagog, “la Bjórk, la més jove, va néixer el 2000 i pesa 185 kg i l’Ursina, pesa 188 kg i va néixer el 2009”. Són molt forts, molt ràpids i curiosos a més no poder, és per això que els cuidadors mai entren al recinte amb la seva presencia.

Peter Schlup - leiter bärenpark i zoopädagogik.
Peter Schlup amb un dels panels informatius del BärenPark


El zoo té un total de 30 cuidadors d’animals, 15 administradors (dels quals alguns també formen part del departament d’educació), un equip de 25 treballadors free-lance i un equip de voluntaris format per una trentena de persones.

“El problema quan parlem de diners és que no cobrem entrada, és gratuït” riu amb naturalitat i afegeix “imagina si tots els visitants paguessin només 1 CHF”. Li pregunto sobre el restaurant que hi ha i em diu que és privat, que només obtenen diners de les entrades del zoo, els cursos escolars, les guies i que també hi ha l’opció de llogar espais per a esdeveniments, però que no n’hi ha prou. La ciutat de Berna paga la part gran del manteniment del parc (va pagar la reconstrucció del parc, uns 30 milions de francs suïssos) i la resta els patrocinadors. El que està clar és que costi el que costi els bernesos faran el possible per mantenir els seus óssos a la ciutat, ja que és una crida importantíssima pel turisme. Anar a París i no visitar la Tour Eiffel és com anar a Berna i no veure els óssos.

 

BärenPark

Peter Schlup i jo mateixa – foto presa per un dels voluntaris del BärenPark