Schloss Oberhofen

Va ser cosa d’atzar. Era la segona setmana d’octubre, just acabava d’instal·lar-me a Suïssa i estava fullejant una antiga guia de viatges que havia agafat prestada dels meus avis. En una pàgina aleatòria, una petita fotografia va captar la meva atenció. No tenia ni la millor llum ni el millor enquadrament, però hi havia quelcom en aquella petita torre sobre l’aigua que em deia que havia d’anar a visitar aquell lloc, el Castell d’Oberhofen.

Schloss Oberhofen


“Oberhofen am Thunersee” és un municipi situat al cantó de Berna i que forma part del districte administratiu de Thun. Els seus habitants gaudeixen d’una espectacular vista dels cims dels Alps Bernesos a l’altra banda del llac. Hi destaquen dues coses, la primera sens dubte el Castell d’Oberhofen (un dels més visitats de la regió) i la segona, la seu de la FIS, la Federació Internacional d’Esquí (Fédération Internationale de Ski), organisme mundial que regula les normes dels esports d’esquí a nivell competitiu i organitza periòdicament les competicions i esdeveniments en cadascuna de les seves disciplines. Però torno al Castell que és del que tracta aquesta publicació, començo per l’exterior.

El Jardí

Schloss Oberhofen


Per si els paisatges dels voltants no fossin prou fascinants, el Castell té un espectacular jardí al costat del llac. És un dels jardins més bells de la regió alpina a causa de la suavitat del clima, d’estil anglès, amb un seguit de passejos envoltats de diferents tipus de flors i arbres rars, bancs i un parc infantil, que es poden visitar gratuïtament (entres com si anessis al museu i sense passar la segona porta, gires a l’esquerra per donar la volta al Castell).

El Castell

Schloss Oberhofen


Situat a la riba del llac Thunersee (un llac de 18 km de llarg i quasi 4 d’ample que va de Thun a Interlaken), el Castell s’aixeca majestuosament amb la seva peculiar torreta dins de l’aigua i alberga una divisió del Museu Històric de Berna així com d’altres exposicions temporals.

Crònica d’un Castell: visita a l’interior

A les 11.19 arribaven els últims quatre membres del grup que anava a guiar la Christina Fankhauser aquell matí. El tour pel Castell d’Oberhofen començava 9 minuts tard, fet que evidenciava que no es tractava de turistes suïssos.

Schloss Oberhofen


Era una visita especial, ja que aquell grup de turistes estrangers al qual m’havien permès acoblar-me, havia pagat per visitar el museu i a més a més per fer una ruta per les estances del Castell. Es tractava de visitar-lo recorrent els petits i estrets passadissos que utilitzava el servei. A la tercera estança, ja m’havia desorientat. Vam passar per la cuina, la capella (amb frescos del segle 15), el saló d’estiu, la sala d’estar, el menjador neogòtic, la biblioteca, el saló de fumar oriental (tot amb una magnífica vista sobre el llac). Entre escales, portes i passadissos, per uns moments vaig pensar que em trobava a l’escola de Hogwarts i que les pintures dels quadres començarien a prendre vida. No em va quedar ben bé clar quantes plantes tenia, però compto que en vaig pujar unes 6 o 7. Realment era un laberint. Em va cridar l’atenció el mecanisme del rellotge, situat a una petita torre on s’accedeix des de l’interior per unes petites escales de caragol. El pots veure funcionant perfectament, i la Christina em va explicar que hi ha un home que ve un cop cada setmana i es dedica a donar-li corda. Passejant per les exposicions del museu i les diferents sales, podies fer-te ben bé una idea de com vivia la classe alta del segle XVI al XIX a Berna. A cada estança era fàcil imaginar els diferents ducs o aristòcrates que hi van residir. El Castell tenia quatre banys per als ducs i el servei, amb banyera i tassa del vàter, una de les curiositats segons la guia, que demostrava la modernitat de l’època.

Schloss Oberhofen


Al segle XIV va pertànyer als Habsburg. Després de la Batalla de Sempach (on les tropes de Berna van ocupar Oberhofen) va quedar sota el control de la dinastia Scharnachthal. Més tard es va convertir en feu, en un Castell, en propietat privada… No va ser fins al 1940, que es va establir la Fundació Oberhofen i 14 anys més tard el museu obria per primera vegada les seves portes al públic.

Ara, el museu del Castell està tancat fins al 7 maig 2016, a partir d’aleshores, si volteu per Suïssa, visita obligada almenys des de fora!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús