Què passa l’1 d’agost a Suïssa?

El primer d’agost és el dia nacional de Suïssa, és dia festiu a tot el país des de 1891. La data es va prendre de la Carta Federal Suïssa, que es va signar a principis del mes d’agost de 1291. Així doncs, aquest document històric marcava l’aliança entre Uri, Schwyz i Unterwalden (actualment el cantó està dividit en dos semicantons, el de Nidwalden i el d’Obwalden, 6 i 7 al mapa), tres cantons alpins que van jurar la lleialtat eterna entre ells. Són considerats com els tres cantons originals de la Confederació Suïssa, ja que van formar el nucli de l’actual Suïssa.

FOTO: actual Suïssa per bigblue

I us preguntareu, com se celebra exactament?

L’1 d’agost és una festa legal i un dia lliure de treball, de manera que tothom pot gaudir-lo a la seva manera. Alguns aprofiten per agafar un mini pont de 4-5 dies -de divendres tarda a dimarts nit- i d’altres decoren les seves cases amb banderes suïsses, es reuneixen amb familiars o colles d’amics i gaudeixen del dia festiu. Pícnic, sortida amb bicicleta, barbacoa al llac, un bany al riu, … Tota excusa és vàlida per gaudir del calorós dia d’estiu.

Nombrosos edificis públics i carrers també estan adornats i en diferents municipis, es produeixen brunches especials o festes nocturnes. Tan aviat com es fa fosc s’encenen fogueres a les muntanyes que es veuen des de lluny i sovint es pot gaudir d’un espectacle de focs artificials. Amb els anys, s’han afegit discursos i activitats, com ara encendre fanalets.

Que passa l’1 d’agost a Suïssa?

FOTO: fanalets per Robert Grogg, Berner Zeitung

 

Les festes són responsabilitat exclusiva de cada municipi, no obstant això, el president de la Confederació Suïssa pronuncia un discurs que és difós per ràdio i televisió. Segons la llegenda, la promesa d’adscripció va tenir lloc al prat de Rütli (al cantó d’Uri) i és on se celebren cada any les festes oficials amb la presència del president suís. La celebració també ha adquirit una forma especial al Salt del Rin al costat de Schaffhausen, on des de 1966 les cascades s’il·luminen només en aquesta data. Cada regió prepara els seus programes de la festa així doncs, et pots trobar amb desfilades, exhibicions de balls tradicionals, música regional, esmorzars típics i altres mostres de la cultura suïssa.

FOTO: música folklòrica per zermatt.ch

 

La meva diada suïssa 

Sarnen s’aixecava aquest 1 d’agost com si és tractés d’un diumenge, tot tancat, ningú als carrers i una temperatura que ofegava. El programa de la festa començava a les quatre de la tarda i culminava a la nit amb els focs artificials. Els pocs que gosaven estar a fora vora les 12, estaven a llac. Jo estava invitada a una barbacoa d’amics en una casa al “Llac dels Quatre Cantons” (Vierwaldstättersee). Nou amics de l’institut que es reunien de nou per posar-se al dia i gaudir de la festa. Carn, peix i verdures variades per la barbacoa i cervesa. Mentre es feia la brasa ens banyàvem al llac, al voltant de les cinc dinàvem i les postres no va sortir fins a les vuit tocades.

FOTO: focs al llac per ticino.ch

 

En caure la nit els veïns tiraven petards, semblava Sant Joan. Els pobles del costat encenien els focs artificials, a les muntanyes s’hi veien punts de llum creats per les grans fogueres i fins i tot, en una d’elles es dibuixava una creu de foc formant la bandera del país. De tornada a la nit, gent amb maletes i motxilles pujava als seus trens pertinents. Xarxes socials i algun petard, recordaven les vivències del dia especial. Tocades les 12 i amb la ment de nou amb la rutina per l’endemà, deixàvem enrere un 1 d’agost més.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús