La primavera ha arribat quan el cap del Bööögg ha explotat!

La crema del Bööögg

La crema del Böögg. Foto: AFP

 

Aquest dilluns 8 d’Abril, té lloc un any més el gran festival de Sechseläuten de Zuric. La tradició del festival es remunta al segle XVI, quan es va decidir que la segona campana més gran de l’església de Grossmünster hauria de sonar per marcar l’arribada dels mesos d’estiu el dilluns després de l’equinocci. Durant els mesos d’hivern, la jornada laboral acabaria a les 17.00 hores a causa de la mala llum i durant els mesos d’estiu, acabarien de treball a les 18.00. Per marcar el canvi d’hora, les campanes de Grossmünster repicarien a les 18.00 el primer dilluns després de l’equinocci de primavera. La idea recaragolada de celebrar que sortirien una hora més tard de la feina… només podia venir de suïssos. Així doncs, es va transformar en un festival de primavera que se celebra des de llavors. Avui dia, és un 1/2 dia festiu al cantó de Zuric (algunes companyies donen el dia sencer, altres només la tarda).

Qui o què és el Böögg?

A simple vista el “Böögg” és un ninot de neu de 3 m d’alçada, compte de Twitter i el cap farcit d’explosius. A Zuric, el Böögg simbolitza l’hivern. La tradició diu que el temps que triga a esclatar el cap del Böögg prediu el temps de l’estiu. Bon temps si tarda de 0 a 6 minuts, amb núvols si en tarda entre 6 i 10, plujós entre 10 i 15 min i si en fa més de 15 preparat per una tempesta de neu.

La seva crema (imagineu-vos les Falles de València amb versió simplificada, un ninot i un dia) serveix per expulsar l’hivern i anunciar la primavera. El ninot se situa sobre una pira de 10 m que s’encén a les 18.00. Com més ràpid arriba el foc al ninot de neu i li fa explotar el cap, millor serà l’estiu. Aquesta és la llegenda en qualsevol cas. El “Böögg” va fer una predicció correcta durant el llegendari estiu del 2003: el seu cap va esclatar després d’un rècord de 5 minuts i 42 segons. Cal assenyalar que el Böögg té un rècord generalment pobre quan arriba a predir el temps.

L’any passat, el temps va ser de 20 minuts i 31 segons, que es considera lent, però va acabar fent un estiu molt calent. Diguem que la taxa d’èxit del ninot de neu és més aviat erràtica.

Molt bé, llavors, és això? No, ens falten les salsitxes! Després que el pobre Böögg es converteixi en història, els assistents al festival es reuneixen al voltant de les brases de la foguera per fer-ne de les cendres una barbacoa de salsitxes.

El Programa

Diumenge 7 d’abril de 2019

14.30: Desfilada infantil
Durant la desfilada tradicional dels nens el dia abans de Sechseläuten,
Uns 2.500 nens d’entre 5 i 15 anys, caminen pel centre de Zuric amb vestits històrics acompanyats d’uns 800 músics de grups juvenils de la regió de Zuric.

Dilluns, 8 d’abril de 2019

15:00: Desfilada de Sechseläuten
La processó de les confraries a la foguera inclou 3.500 membres de gremi a peu, 350 cavallers, 50 carrosses de desfilades tirades per cavalls i 30 conjunts de música. La desfilada comença a l’extrem inferior de la Bahnhofstrasse i acaba a Sechseläutenplatz, on espera la foguera amb el Böögg.

18: 00: La Pira s’encén

La foguera, situada al mig de Sechseläutenplatz s’il·lumina.

Böögg,

Com més ràpid es faci esclatar el Böögg, més calent serà l’estiu. Foto: swissinfo

 

Aprox. 20:00: Barbacoa de botifarra pública no oficial
Quan la part oficial de l’esdeveniment ha finalitzat, es pot dir que la festa de barbacoa més gran de Suïssa té lloc al voltant de les restes de la foguera. Durant els darrers any, la gent s’ha reunit a Sechseläutenplatz per fer barbacoes de salsitxes sobre les brases de la foguera. Alguns fins i tot es refereixen a això com a “hora després del Böögg“.

Després de la crema del Bööögg, salsitxes

Després de la crema del Bööögg… Que no ens faltin les salsitxes! Foto: SWISS Blog

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús