Verd, groc, blau… i molt més

La llampant bandera del Brasil il.lustra el bon moment que travessa la nova potència mundial i la realitat d’un poble que mira cap el futur amb entusiasme.

Abans d’arribar al Brasil la idea que te’n fas del país és idíl·lica. Eliminació del deute extern, creixement imparable del PIB, taxa d’atur acceptable, sisena potència mundial… Tot el que els diaris propaguen sobre l’actual moment del gegant sud-americà, sumat a la atractiva imatge del Carnaval, poden conduir a pensar que vas camí d’un paradís. Ningú és tan ingenu. Quan aterres i agafes el primer taxi ja te n’adones que potser hi ha algun oasis, però que allò no sembla tan maco com es veia a la televisió. I a la tercera persona amb qui xerres, comences a percebre que els forats de la carretera no són els únics que tenen per aquestes terres. A la corrupció, desigualtat i delinqüència que de forma exagerada es mostra a Ciutat de Déu o Tropa d’elit, s’inclouen altres problemes de fons que s’han d’anar desvetllant. Però ja tindrem temps de posar-nos seriosos…

Fora Marconi1

Protesta contra un alcalde acusat de corrupció (Goiânia, 20/04/2012) / AS

Per endegar aquest bloc amb un xic d’alegria, vull dibuixar la mateixa sensació que vaig sentir a l’inici de la meva estada. El quadre s’anomena Embadaliment. El Brasil no és aquella postal de platja tropical, ni el so d’uns tambors africans, ni el ritme de la samba o la capoeira… el Brasil és molt més. I per això em va embadalir i més tard captivar. Acabaria abans si fes una llista, però tractaré d’explicar-ho en poques paraules.

Et poses a agregar al Facebook les primeres persones que coneixes. Mires les seves fotos i et trobes amb fotos del dinar de Nadal on la mare és negra, el pare també, una filla és blanca, el germà més moreno i ja no parlem dels cosins. O tot a l’inrevés. Curiós i molt identitari. La diversitat, amb que tant ens omplim la boca els europeus (després d’elaborar la respectiva separació per procedència), no té res a veure amb la pluralitat ètnica i cultural del Brasil. Aquesta peculiaritat que no interfereix en la normal convivència, crea un ambient pintoresc a ulls d’un estranger, acostumat a veure com les àvies creuen de vorera, per posar un exemple simpàtic.

La bandera brasilera, molt present en les concentracions i actes públics (Goiânia, 20/04/2012) / AS

Tota aquesta epidermis quotidiana, en moviment. El país està en efervescència, i les bombolles no són immobiliàries, són persones amb un projecte al cap. De vegades amb la ment posada en una il·lusió, com el Mundial o el Jocs Olímpics, però que aixequen el cap per mirar endavant, sigui quina sigui la seva situació actual. Des dels estudiants, amb infinites beques per assistir a congressos i endegar investigacions, fins als funcionaris de rang més baix, amb concursos públics setmanals, tothom troba alguna fita i té motius per llevar-se cada matí, fins i tot per manifestar-se o resar.

Al inherent costum de “treballar per gaudir”, i no només per viure bé, ara se suma una dinàmica favorable que permet mantenir aquest esperit amb una certa estabilitat. L’optimisme autòcton no és ni molt menys desmesurat, tenint en compte la crisi internacional i el propi passat de penúries, però tampoc es conté un gran entusiasme.

Aquesta omnipresent vitalitat contrasta amb la foscor i les ombres del moment que travessa -per ser esperançadors- el vell continent. D’aquí el títol, “Brasil en colors”, doncs vaig veure un camí acolorit després de deixar enrere un gris preocupant. Amb tres mesos gaudint de la pintura, ja és hora de treure la brotxa i començar a pintar el món que volem, tant aquí com allà. Aquest bloc pot ser una de les moltes eines. A partir de la gastronomia, hàbits i anècdotes de la població, fins a l’actualitat amb més profunditat, intentarem donar forma a un país tan gran com captivant.

Aitor Sáez (Goiânia, 29/05/2012)

2 comentaris

  • Jose-Angel Saez-Diez

    13/06/2012 0:30

    Sort amb aquest interessant projecte, Aitor!

  • Ana Guti

    13/06/2012 18:48

    “omnipresent vitalitat” és el que més m’agrada

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús