Rics i pobres es troben a Rio, per separat

Comença Rio+20, cimera de la Nacions Unides per debatre sobre el Desenvolupament Sostenible. En paral·lel, els moviments socials organitzen la Cúpula dels Pobles.

Rio serà la ciutat més segura del món, per una setmana / AS (març 2012)

Esperança?

Rio de Janeiro acull la cimera de la ONU, Rio+20, dues dècades després de la Eco92. 130 països participaran de l’encontre per tractar temes sobre creixement sostenible. El país amfitrió rep amb entusiasme la cita internacional i es proposa encapçalar la defensa mundial del medi ambient. Tanmateix, l’absència d’Obama, Merkel i Cameron, i la falta de consens entre els països desenvolupats i les potències emergents sobre temes capdals, debiliten la importància de l’esdeveniment i suposen un obstacle per assolir els resultats esperats. (http://rio20.net)

La Cúpula dels Pobles

A la mateixa ciutat i durant les mateixes dates, organitzacions vinculades a moviments socials d’arreu del món es troben a l’anomenada Cúpula dos Povos [Cúpula dels Pobles]. Les més de 700 activitats i tallers preparades pels col·lectius es celebraren a l’Ateu do Flamengo. L’objectiu serà tractar problemàtiques globals i no només ambientals.

Esperança!

Tot i que el govern brasiler hagi facilitat ajudes pel desplaçament dels participants i la ONU hagi obert a la societat civil la possibilitat de formar part del Rio+20, la Cúpula dos Povos es nega a dialogar amb la cita institucional donades les àmplies divergències que separen uns i altres. L’incompliment dels compromisos ambientals per part dels països més rics es presenta com el principal inconvenient per contribuir de la cimera. El treball per separat s’espera que obtingui més profit i l’assumpció de reptes reals per part dels col·lectius presents. (http://cupuladospovos.org.br/)

União Nacional da Moradia Popular i la universitat

La União Nacional da Moradia Popular [Unió Nacional per l’Habitatge Popular], UNMP, ha demanat la col·laboració de la Universitat Federal de Goiás (UFG) per encarregar-se de l’assessoria de l’associació i realitzar la cobertura de l’esdeveniment. El col·lectiu de producció audiovisual Magnífica Mundi (http://magnificamundi.facomb.ufg.br/) enviarà tres estudiants de Periodisme per a complir amb aquest encàrrec.

En la darrera reunió de la UNMP amb els membres de l’expedició, molts nervis per viatjar a Rio (la atractiva gran ciutat) i la il·lusió d’aprofitar la participació en l’encontre. Ningú va parlar d’Obama ni de la posició d’Espanya sobre les centrals nuclears. Potser d’aquí uns dies ja tindrem temps de pensar en això, o en assumptes més importants. De moment, una responsabilitat, una fita i una oportunitat.

L’expedició surt en autocar a les 7h del matí, amb 20 hores de trajecte per endavant. I torna el dissabte 23 per la tarda. S’allotjarà als vestuaris del Sambòdrom. La UNMP (http://www.unmp.org.br/) facilitarà vals per menjar i per desplaçar-se fins a l’Ateu do Flamengo. Aprofitaré el bloc per fer un seguiment (intentaré que sigui diari) de les jornades a la Cúpula dos Povos.

Aitor Sáez (Goiânia, 15/06/2012)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús