Romans, búlgars i tots els altres

 

EXCLUSIÓ DELS IMMIGRANTS (I)

Sembla poc educat dir que expulsaràs ciutadans espanyols i italians del teu país, quan els equips de futbol autòctons es juguen la Champions contra clubs dels esmenats territoris. No és altra cosa del que aviat succeirà a Alemanya. El govern d’Angela Merkel, a través dels seus ministres, ha anunciat que a partir de juny planeja expulsar als comunitaris que no trobin feina en tres mesos, o en sis mesos si ja la tenien i l’han perduda.

El ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, i la ministra de Treball, Andrea Nahles, no s’han estalviat en assegurar que la mesura està dirigida a aturar la “immigració de la pobresa” que comporta l’arribada de romans (267.000) i búlgars (146.828), especialment d’ètnia gitana.

Els anomenats “turistes socials” –persones que s’aprofiten del sistema social alemany per rebre ajuts- sembla que són el problema a combatre per part de l’executiu alemany -format per la coalició CDU i SPD- en vista de les eleccions europees de finals de maig. El mateix ministre de l’Interior ha aprofitat per llançar arguments preelectorals com: “És una bona notícia que els immigrants arribin per a treballar, educar-se o estudiar i contribueixin al desenvolupament i el benestar d’Alemanya, però “no hauríem d’estar cecs” sobre els “problemes” que pot portar l’arribada de població.

Font: Agencia Nacional de Estadística

Tanmateix, les declaracions no semblen tenir gaire relació amb la realitat. Del total d’immigrants romans i búlgars, només el 7% es troba a l’atur, mentre que del total de 140.000 immigrants espanyols, un 5% no té feina. Tenint en compte la diferència de xifres absolutes, les més de 180 iniciatives bilaterals entre el govern espanyol i alemany, i l’augment d’un 206% d’immigrants espanyols entre el 2004 i el 2012, el problema sembla més greu amb els nouvinguts d’Espanya, que no s’esmenen per enlloc. Com tampoc es fa cap referència als 532.000 polonesos, 529.000 italians i 300.000 grecs.

El que sembla clar entre la premsa internacional és que els gestos del govern alemany es dirigeixen cap a un populisme de dretes i no cap a una integració europea, tot i els esforços de Merkel per a què Alemanya sigui la mare de tota Europa.

Mentre que les 133 pàgines del projecte amaguen intencions sota l’eufemístic títol “Qüestions jurídiques i desafiaments en l’ús del sistema de seguretat social per part dels nacionals dels Estats membres de la UE”, el diari Frankfurter Allgemeine Zeitung (de dretes), no dubta en resumir tanta paraula en “Qui no trobi feina, ha de marxar”. El prestigiós Der Spiegel prefereix prendre precaucions i utilitzar un tímid “El govern vol combatre el frau social”, i es limita a incloure una nota d’agència que ni tan sols signa.

Els mitjans de comunicació alemanys encara no han tingut temps de debatre la qüestió dels refugiats siris i afganesos, quan la coalició al poder ja ha anunciat un pla per expulsar ciutadans europeus. Tot plegat només provoca el neguit entre la població alemanya i la desconfiança cap als estrangers. Potser el reguitzell de maniobres polítiques donen algun profit electoral, però llavors ja haurà arrelat entre la societat alemanya un matoll molt difícil de tallar.

1 comentari

  • OLGA SUPERVIA FERNANDEZ

    27/03/2014 11:32

    Tens una molt bona visió de la situació. Ho expliques amb detall i el que escrius es llegeix molt bé, s’entén tot perfectament. Endevant!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús