Lent, car, atractiu

divendres, 22/01/2016

No seran 18 mesos. Ni 19

 

En el debat d’investidura, el candidat Puigdemont va haver de respondre a una pregunta saducea (o sigui, una pregunta-trampa) per part de Miquel Iceta: si continuava considerant vigent la declaració del Parlament del 9-N, que ha estat anul·lada pel Constitucional.  Puigdemont va contestar que sí, tot i que ho va fer amb prou contorsió com per permetre que Iceta, que tenia ganes de concòrdia, hi veiés un marge d’entesa. Explícitament, Puigdemont va mantenir el calendari dels 18 mesos, si bé introduint una certa flexibilitat:” si pot ser en 17 mesos, millor; si ha de ser en 19, no passa res”.

Això em fa recordar una entrevista que vaig tenir amb el president Mas el juliol de 2013. Tot i que la independència no n’era el motiu, va ser inevitable fer-hi referència, i jo li vaig comentar de passada que em semblava que era un projecte que requeriria d’uns deu anys. Va manifestar sorpresa i contrarietat; estava clar que ell pensava en un procés molt més ràpid. Jo em vaig sorprendre de la seva sorpresa, perquè no em semblava sensat imaginar un procés més ràpid.

D’aleshores ençà l’independentisme ha fet molta via. La partida és mental, i hem guanyat el primer assalt: hem aconseguit posar la independització de Catalunya al centre de la política espanyola, que és el pas més difícil per a qualsevol projecte que pretengui alterar l’estatu quo. Per primera vegada, per a la major part de l’opinió pública catalana el projecte és imaginable. Però ara cal convèncer-la que és desitjable. Els empresaris – sobre tot els petits – necessiten temps per comprovar que el procés no els expulsa del mercat espanyol (que, per altra part, va perdent pes lentament); la gent que no se sent “més catalana que espanyola” necessita ser convençuda que tenen alguna cosa a guanyar amb la independència, i que qui els hi mena no ho fa per tapar les seves vergonyes.

Les persones necessitem temps per fer-nos a la idea que hem de canviar una cosa que sempre havíem donat per feta. Per altra banda, la recuperació del prestigi per part de l’espai polític de centre no serà immediata.

En el millor dels casos, no serà un tema de mesos, sinó d’anys. Ho pensava fa dos anys i ho segueixo pensant ara. El temps dirà qui tenia raó.

Caldrà comprar el territori

Com que la independització serà ordenada, hi haurà d’haver un pacte, els termes del qual seran imposats pels àrbitres. Previsiblement, pels creditors. No sols haurem de fer-nos càrrec de la part alíquota del deute del Regne d’Espanya, sinó que haurem de pagar per la llibertat. En part, perquè els creditors voldran garantir la solvència del Regne d’Espanya després de l’escissió; en part, perquè l’opinió pública espanyola haurà de ser convençuda que els catalans els paguen per “la part alíquota de la seva propietat” sobre el territori català. És bèstia, però és el que hi ha.

La independització serà pacífica, però serà cara

El negoci serà millor per al castellanoparlant

La independització serà cara. Això no serà cap problema pels que se senten sobre tot catalans, però pot ser-ho pels que només se’n senten a mitges.

Caldrà convèncer al català castellanoparlant  que sortirà guanyant amb la independència. Costarà, però és possible aconseguir-ho perquè el cert és que la independència serà millor negoci per al català de Gavà que per al de Pedralbes. Del que es tracta és de convertir Catalunya en un país com els del centre d’Europa. Ara bé, allà els de dalt no viuen gaire millor que els d’aquí; en canvi, els de sota viuen molt millor que els d’aquí.

Els treballs d’Hèrcules i el paper de Demòcrates

dimarts , 12/01/2016

Estem vius, però seguim malalts

Divendres passat es cantaven les absoltes del procés. A tall d’exemple:

Xavier Roig (ARA):

Els meus amics saben que la nit del 27-S vaig manifestar que el procés, tal com l’enteníem, havia mort. Per la senzilla raó que la candidatura de JxSí havia estat dissenyada amb el propòsit d’obtenir majoria absoluta. I aquest fet no havia tingut lloc. […] El resultat del que ha passat no és culpa de la CUP sinó de la frivolitat de l’electorat català. […] Jo penso que l’electorat dels països seriosos, quan es tracta del seu futur més transcendental, procedeix de manera més enraonada. […] Podem quedar per d’aquí trenta-cinc anys.

Enric Juliana (La Vanguardia):

No podia ser, no ha pogut ser i no podrà ser. […] No pot ser, perquè la majoria de la societat catalana no està convençuda d’aquest camí, com va quedar ben clar el 27-S. […] Els partits catalans saben que la situació s’ha de reconduir cap al pacte. […] Els partits estan en el secret i molts dels seus votants continuen estant en el sentiment. […] ressorgeix ara el català emprenyat.

En canvi, des de diumenge els independentistes tornem a veure les coses amb optimisme.

Ara bé, aquest optimisme no hauria d’entelar-nos l’enteniment, perquè el procés continua tenint dos enormes problemes pendents, com es va ocupar de recordar l’oposició al llarg de la sessió d’investidura. El primer, aquell al que es referien Roig i Juliana: la manca de legitimitat d’un objectiu que no ha estat explícitament votat per la majoria de la població. El segon, l’historial de corrupció d’un dels partits que lidera el procés.

Insisteixo: la prioritat en els propers mesos és resoldre aquests dos problemes, no crear “estructures d’Estat” que permetin imaginar una impossible independització unilateral.

El que segueix es refereix a la reconstrucció del centre-dreta. Temps hi haurà per parlar de la legitimitat del procés.

La reconstrucció de l’espai de centre

Res no s’aconseguirà mentre Catalunya no disposi d’un partit de centre-dreta alliberat de sospites de corrupció, amb una visió clara del país que vol construir i amb uns quadres que donin garanties de ser capaços d’administrar amb solvència aquella transformació.

La millor notícia del cap de setmana és que Artur Mas es dedicarà amb cos i ànima (sembla impossible que ho faci de cap altra manera) a la “refundació”/renovació de CDC. Més val tard que mai.

No sabem com ho farà. Un bon indici és que el candidat que ha proposat per presidir la Generalitat no ha sortit de Còrcega sinó del món municipal. Ara bé, la tasca és hercúlia.

En els propers mesos (per no dir anys) assistirem a un reguitzell de comunicats relacionats amb els processos judicials dels diferents membres de la família Pujol i amb els diferents casos (reals o inventats) de finançament il·legal de CDC (incloent el cas Palau) o d’enriquiment il·lícit d’algun dels seus dirigents. Artur Mas pot ser de ferro, però el ciutadà normal és més aviat voluble, i aquest martelleig informatiu resultarà, sense cap mena de dubte, devastador per a la imatge de CDC, per a la imatge d’Artur Mas (al cap i a la fi, fill del pujolisme) i, en la mesura que CDC formi part del liderat del procés, per a la imatge d’aquest.

Per altra banda, CDC no té ni ha tingut mai una idea de país (ha tingut idees, que és una altra cosa). De fet, sempre va renunciar a tenir-la a base de reivindicar-se com un partit-amalgama de gent amb sensibilitats demòcrata-cristiana, social-demòcrata i liberal. Etiquetes que no volen dir res però la coincidència de les quals justificava la inanitat intel·lectual. Recentment, un membre de la cúpula de CDC em manifestava que “Convergència, com a tal, no ha pensat mai”. La manca d’idees és sempre mortal per a un partit (com coi vols liderar si no saps on vols anar?). Ara bé, si bé en circumstàncies normals l’efecte és tan lent que pots optar per ignorar-lo (com estan fent el PSC i el PSOE i com ha estat fent CDC, però com no està fent el PP), en moments de mutació com el que vivim, l’efecte pot ser fulminant. El suport de CDC a la declaració del Parlament del passat 9-N n’és un símptoma alarmant.

El paper de Demòcrates de Catalunya

La repetició de les eleccions el 6 de març agafava a contrapeu D’s, un partit nascut d’una escissió d’UDC per donar suport al líder de CDC. No tenia sentit concórrer contra una candidatura de CDC liderada per Artur Mas. No era segur que CDC hagués volgut repetir el fallit experiment de Democràcia i Llibertat (que va obtenir uns resultats pèssims) i, cas que hagués volgut fer-ho, tampoc no interessava a D’s, un partit la principal virtut del qual és la virginitat, aliar-se amb un partit desprestigiat per reproduir el paper que feia Unió en la difunta CiU. Totes les opcions eren dolentes.

Ara bé, la situació actual no deixa de ser compromesa.

La qüestió és que D’s aspira a ocupar el mateix territori que CDC, però sense el múscul territorial que té CDC i sense els líders que té CDC. Dic líders perquè si fins ara CDC tenia a Artur Mas, a partir d’ara tindrà, a més, a Carles Puigdemont, que va fer una irrupció estel·lar en el debat d’investidura.

D’s pot ser temptat per la marginalitat: intentar sobreviure en un nínxol ideològic, i concretament el demòcrata-cristià. Qualsevol persona que no tingui un pa a l’ull sap que aquesta opció equival al suïcidi.

Si D’s no opta pel suïcidi, ha de comprendre que, a la llarga, D’s i CDC no poden coexistir. La competència pot ser, i ha de ser, cordial, però serà a mort.

En circumstàncies normals, D’s no tindria cap oportunitat de sobreviure, però les circumstàncies no són normals, i la pressió sobre CDC serà tan brutal que aquest partit pot veure’s obligat a desaparèixer (de fet, Rull, en qualitat de coordinador general, no s’ha cansat de repetir que caldria procedir a l’extinció de CDC).

Si D’s no opta pel suïcidi, la seva única opció és treballar el que CDC no té: un corpus ideològic i una cultura organitzativa moderna, i captar allò que sempre mancarà: talent. Treballar aquestes virtuts i esperar esdeveniments a can CDC.

En la mesura que D’s es consolidi com un partit amb un concepte clar i atractiu del país que es proposa construir, en la mesura que consolidi una organització lleugera, àgil i participativa, i en la mesura que capti talent; en la mesura que faci tot això, D’s no sols estarà treballant per la seva supervivència, també estarà construint una peça indispensable per al futur del país. Perquè no és segur, però és probable que arribi el dia que el país necessiti un recanvi.

Notes sobre el procés

dijous, 31/12/2015

  1. La culpa no és de les CUP

L’entrada anterior en aquest blog té més d’un any, i en ella em felicitava de la negativa de Junqueras (2-12-14) a la invitació de Mas (25-11-14) a una llista unitària per convertir unes eleccions autonòmiques en plebiscitàries. El meu argument era que abans d’abordar el projecte independentista calia haver portat a terme la refundació de CiU; és a dir, de l’espai de centre català, incapacitat per liderar res mentre estigués identificat amb la corrupció.

Ha plogut molt des d’aleshores. Junqueras va acabar cedint i unes plebiscitàries amb llista unitària van tenir lloc el 27-S, amb un resultat extraordinàriament positiu per a l’independentisme, que ha assolit la majoria al Parlament, la qual, a la seva vegada, li ha permès aprovar una resolució rupturista (9-11-15). (El resultat no sols semblava fer dolenta la meva reflexió, sinó que jo mateix m’he prestat a participar en una segona versió devaluada de la llista unitària per a les eleccions del 20-D). CiU no s’ha refundat, però encara en parla. En canvi, Unió sí que s’ha refundat i ho ha fet de primera: s’ha escindit, la meitat identificada amb el passat (la que ha retingut Duran i les sigles) està en vies d’extinció i l’altra meitat (Demòcrates) està procedint amb un entusiasme admirable a la construcció d’un partit modern, encara que, de moment, minúscul. Mentrestant, el “procés” sembla haver embarrancat per culpa de les CUP, presoneres del seu compromís electoral de no investir a Mas.

En realitat, el resultat electoral del 27-S va ser extraordinàriament positiu, però insuficient per iniciar un procés d’independització, perquè, en no consistir en la majoria absoluta en vots, no constituïa el “mandat democràtic” que Junqueras i el sentit comú repetien que era imprescindible. La lectura lògica dels resultats hagués estat que el poble aprovava el gir a l’independentisme per part de CDC i d’una part d’Unió, però que encara calia demostrar-li moltes coses per consolidar una majoria clara en favor d’ella. Una d’elles, i la més important, que l’independentisme disposava dels equips humans i de les organitzacions capaços de liderar el trànsit a la independència. En definitiva, que encara que el plebiscit havia tingut lloc abans de la refundació de l’espai de centre, aquesta refundació seguia essent imprescindible.

L’empat de l’assemblea de les CUP del passat diumenge (27-12-15) pot semblar estrafolari i ha donat lloc a una pluja de crítiques contra aquesta organització, però el cert és que no fa sinó reflectir els dubtes instal·lats a la societat catalana sobre fins a quin punt CDC-Mas han fet net amb la corrupció. Els portaveus de CDC repeteixen que sí, però aquesta afirmació no és coherent amb el projecte de la refundació: o no s’hi ha fet net, o la refundació és innecessària. Dit d’una altra manera: si el poble ha manifestat els seus dubtes sobre el projecte independentista liderat per JxSí, per què no els havien de tenir els afiliats a les CUP?

Els dubtes de les CUP, lluny d’haver fet embarrancar el “procés”, el que han fet és forçar una aturada que era el que demanaven els resultats (insuficients) del 27-S. No han fet embarrancar el procés, sinó que han posat fi a una acceleració que no tenia sentit i que hagués pogut acabar molt malament.

  1. El full de ruta està difunt

Suposem que JxSí formi finalment govern gràcies al suport de les CUP. Imaginem, fins i tot, que aquest suport hagués tingut lloc immediatament després del 27-S.

Tindríem govern, però no tindríem mandat democràtic per proclamar la independència. Ni al cap de divuit mesos ni mai. El que cal, doncs, no és aconseguir el suport de les CUP per poder construir unes “estructures d’estat” que facin imaginable una desconnexió unilateral, sinó treballar per aconseguir el mandat democràtic, és a dir, una majoria clara de suport a la independització expressada en un altre plebiscit. Que aquest plebiscit torni a ser unes eleccions formalment legislatives o un referèndum formal és, en el fons, el de menys. A partir d’ara, totes les eleccions seran llegides (també) com a plebiscitàries. La qüestió és guanyar-les, no haver construït més o menys estructures d’estat.

  1. Una necessitat i tres plans per satisfer-la

La reconstrucció del partit sobiranista de centre és una precondició no sols perquè la independència sigui factible, sinó per endegar qualsevol projecte de regeneració de la política (i, per tant, de l’economia) catalanes. Aquesta reconstrucció hauria de ser, doncs, la prioritat de les persones que aspirem que Catalunya arribi a ser una societat millor i que no considerem sensat basar el projecte en models utòpics, o sigui que hauria de ser la prioritat dels que seguim pensant que el model són els països del centre i del nord d’Europa (de fet, és per aquest motiu que em vaig prestar a participar en la candidatura de DiL).

Aquesta reconstrucció pot tenir lloc de tres maneres:

  • Pla A: Reestructuració. Consisteix en una refundació de CDC que suposi un trencament real i aparent amb el passat tot i retenint el que té de més valuós, que són un grapat d’alcaldes de poblacions mitjanes i milers d’afiliats. La dificultat d’aquesta opció és que exigeix el suïcidi polític de la cúpula directiva, sense el qual la refundació no resulta creïble. En absència d’aquest suïcidi, i com el PSC, CDC seguirà experimentant dolces derrotes elecció rere elecció que permetran que la cúpula continuï somniant amb una recuperació impossible. Com a molt, s’oferirà una fusió a Demòcrates i a Reagrupament, maniobra que només satisfaria als que s’hi prestessin a protagonitzar-la, però no al poble. El més significatiu dels resultats del 20-D no ha estat la brutal pèrdua de vots (44% respecte dels obtinguts per CiU en les anteriors generals, a comparar amb el 33% del PP), sinó el fet que l’enquesta a peu d’urna donés un resultat encara molt pitjor, la qual cosa no significa sinó que a molts votants de DiL (CDC, Demòcrates i Reagrupament) els avergonyia declarar el sentit del seu vot.
  • Pla B: Consolidació de la start-up. Demòcrates ja ha portat a terme el seu trencament amb el passat, i ho ha fet amb tanta fortuna que s’ha tret de sobre tot el passiu perdent-hi molt poc actiu. Per altra banda, està construint una organització moderna, lleugera i aparentment capaç de créixer. Està rebent adhesions no sols d’ex afiliats d’UDC sinó, sobretot, de persones que no havien format part mai de cap partit. El problema és que tot plegat és encara molt prim. No té ni programa (tampoc no el tenia Unió, però és impensable construir un partit sense ell), ni un equip humà prou potent. Demòcrates, en resum, ha de demostrar moltes coses, entre elles serenitat per sobreviure les turbulències de la política catalana dels propers anys sense cometre gaires errors, i, sobretot, resistir-se a l’OPA amistosa que li oferirà CDC. Ha de treure’s de sobre l’etiqueta demòcrata-cristiana (amb la qual és impossible arribar gaire lluny), construir una proposta atractiva, captar talent, sobreviure fins les municipals de 2019 i allà, en solitari, aconseguir prou alcaldies com per resultar creïble per als alcaldes convergents de ciutats mitjanes.
  • Pla C: Creació d’un nou partit. Sobre el paper, és l’opció més neta, perquè pot imaginar-se perfecte. El forat electoral per a un partit sobiranista de centre, que renunciï a la fantasia d’una DUI i que tingui per model el centre d’Europa, hi és, i és enorme. No sols hi és, sinó que allà hi serà durant molt de temps, perquè la probabilitat que Espanya ofereixi un model atractiu per als espanyols és remota; que, a sobre, suposi acabar amb el tracte discriminatori contra Catalunya, sembla impossible. Hi ha disponibles quadres a qui la resolució del Parlament ha fet sentir orfes. Malgrat això, aquesta opció només té sentit si fallen les dues anteriors.

Tres plans. Un d’ells ha de sortir bé, i és imprescindible que ho faci.

Nota sobre el procés

dimecres, 3/12/2014

Vaig assistir a la conferència d’Oriol Junqueras ahir al vespre. El que han destacat els mitjans de comunicació és que  va constituir un cop de porta a la proposta que havia fet Artur Mas el passat dia 25 de novembre. De fet, sembla que ell mateix l’hauria qualificada d’“esmena a la totalitat”.

En general, la reacció en el camp independentista és de contrarietat. La mateixa Carme Forcadell havia fet una crida, immediatament abans, que semblava recolzar la proposta de Mas. En canvi, a mi em sembla que Junqueras està evitant que fem un pas en fals. M’explicaré. Read the rest of this entry »

Sobre un document econòmic de Podemos

dissabte, 29/11/2014

 

Podemos acaba de presentar un “esborrany de mesures econòmiques” , de 68 pàgines, elaborat per Vicenç Navarro i Juan Torres, que la premsa ha presentat com “el programa econòmic” d’aquest partit.

Què puc dir d’aquest document? Sintèticament, el següent:

 

Una proposta reformista

 

No estem davant d’una proposta utòpica. Els autors no estan propugnant un sistema socialista ni, per descomptat, comunista, en el sentit que aquestes Read the rest of this entry »

Algunes dificultats amb un informe de SCC

divendres, 21/11/2014

 

El passat dia 24 d’octubre, Societat Civil Catalana (SCC) va fer públic un document titulat “Informe sobre la economía de una hipotética secesión de Cataluña. La qüestió que tracta és de la major importància política, li he dedicat alguns esforços a documentar-me i a reflexionar i per això he considerat important llegir amb atenció el document. Com que la seva anàlisi m’ha suscitat diverses dificultats, crec que val la pena compartir-les amb els lectors.

Read the rest of this entry »

Razones y sinrazones económicas contra la independencia de Cataluña: las de J. L. Feito

dimarts , 11/11/2014

(Ensayo elaborado con motivo de un debate sobre la viabilidad económica de la independencia de Cataluña, organizado por Foro de foros, con Elisenda Paluzie, José Luis Feito y Emilio Ontiveros, Madrid 12-5-2014)

Resumen:

Este ensayo examina los dos argumentos más importantes que son aducidos por los economistas que cuestionan la viabilidad económica de la independencia de Cataluña. Para ello, se analiza y discute uno de los textos más populares de esa corriente. Por lo que respecta a las hipotéticas consecuencias del Efecto Frontera, se demuestra que se fundamentan en una comprensión equivocada de ese fenómeno y en la ignorancia de la bibliografía más relevante; la conclusión es que el Efecto Frontera y el boicot no son aditivos y sí modestos. Por lo que respecta a la relación con la UE, la predicción de una salida desordenada con consecuencias catastróficas se basa en una hipótesis jurídicamente incoherente y económicamente insostenible; la conclusión es que aunque Cataluña no se mantuviera dentro de la UE, sus relaciones comerciales con el resto del mundo no se verían afectadas.

Read the rest of this entry »