Les Barraques de Guryong – L’altre Gangnam que no volen que coneguis.

1

– “Aquells edificis d’allà és Gangnam, oi?” Vaig preguntar-li a una ajumma (dóna gran) que estava al meu costat mentre l’hi assenyalava amb el dit un munt d’edificis residencials opulents.

– Pobreta… aquí, encara que et costi de creure, també és Gangnam.

– Sí, té raó…

– L’única diferència entre “ells” i “nosaltres” és que nosaltres som pobres, no tenim diners, però tots formem part de Gangnam, jo també sóc una resident de Gangnam!

– Sap què? Si vol que l’hi sigui sincera, m’agrada molt més aquest lloc. Crec que aquest és un lloc molt especial, té la seva pròpia personalitat i el sentiment de comunitat és molt fort aquí a Guryong.

– Sí, però de què ens serveix tot això si no tenim diners ni per poder anar tirant? Nosaltres, igual que les nostres esperànçes ens estem esfumant, i en un obrir i tancar d’ulls desapareixerem del tot.

Així va ser com va acabar la meva visita a les barraques de Guryong, amb un sabor agredolç mentre m’acomiadava de l’ajumma tot fent-li adéu amb la mà.

2

Ombrejades pels grans i opulents edificis residencials de Gangnam, les barraques de Guryong són el resultat d’un desenvolupament massiu per intentar, a corre cuita, transformar Seül en una ciutat elegant i agradable a la vista abans dels Jocs Olímpics del 1988. En aquell moment de malbaratament immobiliari, un gran nombre de famílies sense massa mitjanç econòmics, van començar a congregar-se al turó de Guryong i, de mica en mica, se’l van anar fent seu. Aquestes famílies van començar a construïr-hi les seves cases a la manera antiga, és a dir, amb les mans i utilizant materials com el contraplacat, planxes de metall, plàstic, capses de cartró, i el que fos que els pogués protegir dels gèlids hiverns tant característics de Corea del Sud. Tot i que cap dels 2.500 residents que habiten a Guryong és amo de la terra on viu, paguen el seu lloguer religiosament, i tot i així, se’ls anomena “residents il.legals.”

3

4

5

Desfer-se del vell i substituïr-lo pel nou; això és quelcom que sembla que funcioni molt be a Corea del Sud, no obstant, aquesta societat que està intentant – també a corre cuita – transformar-se en una de les societats més avançades del món, és, al mateix temps, una de les més conservadores en la que intentar parlar de certs temes podría veure’s com un desafiament al sistema. El que no pot ser vist amb els ulls és torna superflu i quasibé inexisent per una part d’aquesta societat.

7

8

9

10

 

11

13

Mentre els nous rics de Corea del Sud amb una gran cartera de contactes influents en el món immobiliari és freguen les mans, i segellen els seus contractes amb soju tot pensant amb les infinites possibilitats que aquesta terra verge els pot oferir, els habitants de Guryong és desperten cada dia amb la por del què el seu incert destí els brindarà demà.

14

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús