El nom del PSUC

 

 

Publicat al diari Avui l’1 d’agost del 2006.

 

Les persones tenim nom i les organitzacions també en tenen. Un nom que algú ha triat. Qui? De vegades, és un misteri. Perquè no ho sigui en el cas del PSUC, que es va fundar aquest juliol ha fet 70 anys, aporto un text oblidat. Es tracta de la presentació que va escriure Pere Ardiaca, el juliol de 1976, ara ha fet 30 anys, del llibre de Montserrat Roig titulat Rafael Vidiella, l’aventura de la revolució.

 

Escrivia Pere Ardiaca: “Aquests dies, i precisament amb motiu d’aquest llibre, s’ha publicat a “Mundo Diario” un interviu de Joan Tudela a Montserrat Roig. En referir-se al lligam existent entre la vida de Vidiella i el PSUC, apareix una afirmació que, tal com està feta, sembla incloure un dubte: Ell diu que va ser qui va proposar el nom de Partit Socialista Unificat de Catalunya.

 

“Dels vuit companys que vàrem assistir a la darrera reunió del Comitè d’Enllaç dels quatre partits fundadors, ja només quedem Vidiella i jo. Per això em crec obligat a confirmar allò que ell diu i fer desaparèixer tota mena de dubte.

 

“En la dita reunió vàrem prendre l’acord de proposar a les respectives direccions de Partit la constitució immediata del partit únic. Calia completar l’acord amb la proposta d’un nom. En van sortir uns quants i cap no ens satisfeia a tots fins que, efectivament, en Rafael va proposar que es digués Partit Socialista Unificat de Catalunya. La unanimitat es va fer de seguida: era un nom que expressava prou bé la finalitat del Partit i la fusió de la qual sorgia. Al mateix temps, era un nom ja popularitzat per la fusió, l’abril anterior, de les Joventuts Socialistes i Comunistes en les Joventuts Socialistes Unificades d’Espanya i de Catalunya.”

 

Actualment, Rafael Vidiella ja no hi és, Pere Ardiaca ja no hi és, Montserrat Roig ja no hi és, el PSUC ja no hi és. Però són noms que formen part de la nostra història. Val la pena de recuperar aquest article de la meva hemeroteca personal per recordar qui va ser el qui va tenir la idea de batejar amb el nom de PSUC el partit que tan important va ser durant la guerra i l’antifranquisme.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús