Plenitud nacional

 


Publicat al diari Avui el 12 de setembre del 2006.

L’endemà de l’Onze de Setembre és un bon dia per parlar de la  nostra plenitud nacional, entesa com a horitzó amb quatre coses essencials.

Plenitud lingüística, que vol dir que tot el que podem fer en català no ho hem de fer en cap altra llengua; si ho hem de quantificar, de la mateixa manera que parlem de plena ocupació quan la gent sense feina és menys del 5 per cent de la població activa, podríem començar a parlar de plenitud idiomàtica del català quan aquí més del 80 per cent dels usos lingüístics interpersonals i socials fossin en català. Som ben lluny d’aquest horitzó i el mal és que no sabem si hi tendim o no.

Plenitud institucional, que vol dir que les administracions públiques catalanes gestionin almenys el 80 per cent del nostre diner públic i, alhora, que tinguin la competència exclusiva de com a mínim el mateix percentatge de les polítiques públiques. Val a dir que tampoc no hi hem arribat, a aquest horitzó, però hi tendim.

Plenitud de la consciència nacional, que vol dir sentit de pertinença a un nosaltres nacional català. Entre la gent de la Catalunya d’ara, la catalanitat és tan desigual que més que ser un sol poble som un aiguabarreig social pendent de vertebració nacional.

Plenitud de la cooperació entre els Països Catalans. Catalunya no ha d’avançar sola cap a la plenitud nacional i els altres països catalans no poden fer-ho sols. La cooperació fraternal i intensa entre els països de la nostra àrea idiomàtica és imprescindible. En aquest terreny, però, el més calent és a l’aigüera.

Aviat farà set anys que vaig escriure i publicar aquest article. Rellegit ara, penso que encara és vàlid invocar la plenitud nacional de Catalunya com a horitzó a concretar en la plenitud lingüística, la plenitud institucional, la plenitud de la consciència nacional i la plenitud de la cooperació entre els Països Catalans. Els quatre diagnòstics són del 2006. Actualitzar-los des del catalanisme és una operació que pot fer tranquil·lament cada lector.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús