L’agenda

 


Publicat al diari Avui el 26 de setembre del 2006.

El discurs periodístic i el discurs polític –cada cop més fusionats– imposen una agenda temàtica única. Aquesta agenda única limita clarament la nostra llibertat d’expressió i, fins i tot, la nostra llibertat de pensament. Vivim en una societat on la llibertat d’opinió és molt gran, però la llibertat d’agenda és molt petita: tothom pot opinar el que vulgui sempre que opini sobre uns mateixos temes.

No és veritat, doncs, que la nostra sigui l’època del pensament únic, sinó que és l’època de l’agenda única. Ens és permès, davant un tema determinat, estar-hi molt a favor, més aviat a favor, més aviat en contra o molt en contra. El que no ens deixen és triar el tema. Al debat públic, no hi ha diversitat temàtica.

Així és que, a l’agenda temàtica de la Mercè, el plat fort ha estat el pregó en castellà d’Elvira Lindo. Un tema pot fer el cim a l’agenda pública de moltes maneres, des de la planificació pura i dura des d’un despatx –periodístic o polític– fins a la successió de reaccions en cadena a partir d’una decisió ben poc meditada; en aquest cas, una frivolitat del ja exalcalde Joan Clos. Però quan un tema ocupa l’agenda pública deixa de tenir importància com hi ha arribat. Aleshores, l’important són les conseqüències que té.

Conseqüències clarament negatives, en aquest cas: s’ha associat un cop més la nostra llengua i la catalanitat a la idea de conflicte; ens situa, per variar, a la defensiva; demostra que algunes de les nostres autoritats pensen que Madrid –insolidari i cridaner– ens ha de donar lliçons de cosmopolitisme.

Conclusió: és importantíssim que triem bé la nostra agenda temàtica. 

El cas concret de què parla aquest article meu del 2006 ja és història, però la reflexió –l’exercici d’elevar l’anècdota a categoria– és del tot vigent. Penso jo.


1 comentari

 • sargantana

  11/08/2013 0:34

  De la mateixa manera que per l’onze de setembre esta previst fer una cadena humana, els blogs també ens estem preparant per enllaçar-nos

  ens agradaria que us afegíssiu al projecte i si podeu fer-ne difusió

  animeu-vos !!

  http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús