Montaigne

 

Publicat al diari Avui el 2 de gener del 2007.

Parlar de Montaigne fa molt de respecte. Més que res, perquè va deixar escrit: “Tornaria de bona gana de l’altre món per desmentir el qui em representés diferentment del que era, fins i tot si era per honorar-me”. L’autèntic honor –la veritat sigui dita– és llegir els Assaigs de Montaigne, cosa que a partir d’ara serà més fàcil, gràcies a la traducció completa al català que n’ha fet Vicent Alonso. Per no representar Montaigne diferentment del que era, em limitaré a reproduir alguns pensaments seus i a dir-hi la meva en cada cas.  

“Si hagués de tornar a viure, tornaria a viure com he viscut” va escriure Montaigne. Jo dic el mateix, però amb un matís: em temo que si hagués de tornar a viure, tornaria a viure com he viscut.

“No haig de donar la culpa dels meus errors o dels meus infortunis a ningú sinó a mi mateix”: tota una lliçó de Montaigne per a un segle tan victimista com l’actual.

Ser injustament alabat representa passar un mal tràngol. Escoltem a Montaigne: “Si sou covard i us honoren com a home valerós, és de vosaltres que parlen? Us prenen per un altre”.

“Les passions són tan fàcils d’evitar com difícils de moderar”. Al segle de Montaigne i al segle XXI.

“Cal aprendre a sofrir allò que no es pot evitar”. Montaigne té tota la raó.

“Sóc tan àvid de llibertat que, si hom em prohibia l’accés a algun racó de les Índies, viuria d’alguna manera contrariat”. Així era Montaigne.

“M’estudio a mi mateix –deia Montaigne– més que cap altre tema”. Un mateix és sempre el millor tema, certament.

Aquest article del 2007 l’escriuria ara amb les mateixes paraules.

2 comentaris

 • Joan Iglesias

  08/11/2013 18:59

  Podem escoltar Montaigne o escoltar-lo (Complement directe no preposicional).En canvi, no podrem mai escoltar “a” Montaigne ni tampoc escoltar-li. Perquè fa temps que no li batega el seu complement directe!
  Cal aturar de preposicionar una “a” allà on no toca.

 • jtudela

  10/11/2013 12:25

  Gràcies, Joan Iglesias, per la correcció.

  Joan Tudela

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús