Llengua sobrera

 

Publicat al diari Avui el 13 de març del 2007.

De llengua prohibida a llengua sobrera: vet aquí, en poques paraules, la crònica –recent– de la persecució del català. La mala idea d’esborrar el català del mapa de les llengües vives, durant el franquisme, es concretava en la prohibició pura i dura. Ara s’encarna en un bilingüisme trampós, que consisteix a dir que sempre i a tot arreu el català ha d’anar acompanyat del castellà; a la llarga, doncs, el català esdevindria una llengua innecessària, redundant, sobrera.

L’objectiu essencial del bilingüisme trampós és, per tant, no deixar mai i enlloc el català tot sol. Així, la gent dels Països Catalans hem de dominar les quatre habilitats lingüístiques en castellà (entendre, parlar, llegir, escriure) com la gent de Valladolid (si vivim en un lloc sospitós d’excés de catalanitat, com ara Olot, llavors cal encara més: cal que excel·lim en el coneixement del castellà). En canvi, el coneixement del català és una cosa entre secundària i optativa (segons la situació de la llengua en cada tros de la nostra àrea idiomàtica).

La trampa es completa amb les territorialitats superposades. Tant en les comunitats que tenen el castellà com a llengua pròpia com en allò que afecta el conjunt de l’Estat, tot en castellà. A casa nostra, en canvi, tot hauria de ser bilingüe. Aquí, a més, segons el bilingüisme trampós, no hi hauria d’haver cap àmbit ni cap funció social que siguin espais exclusius del català: les nostres administracions públiques haurien de ser bilingües i el català hauria de deixar de ser l’única llengua vehicular de l’escola. L’objectiu últim és que el català no tingui cap àmbit exclusiu. Cap ni un. Que sigui sempre una llengua acompanyada d’una altra de més important. Una llengua sobrera. 

Tot el que dic en aquest article del 2007 ho tornaria a dir i amb les mateixes paraules.

2 comentaris

 • Guillem Nicolàs

  30/11/2013 20:09

  Excel·lent anàlisi

 • jtudela

  01/12/2013 13:17

  Gràcies, Guillem Nicolàs, pel comentari.

  Joan Tudela

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús