Llibre en català

 

Publicat al diari Avui el 24 d’abril del 2007.

No ens enganyem: la lucidesa és –sempre– un bon negoci. La diada de Sant Jordi no és la diada del llibre en català. Tampoc no és la diada del llibre literari. És el dia del llibre –i de la rosa– a Catalunya. Punt. L’endemà de Sant Jordi, però, és un bon moment per parlar del llibre en català.

Naturalment, des del catalanisme lingüístic volem que, durant la diada del sant patró de Catalunya, la proporció de llibres en català dins del total de llibres venuts sigui com més alta millor. Per assolir aquest objectiu, però, cal treballar com cal al llarg de tot l’any en diversos fronts. I n’hi ha un, d’aquests fronts, que és molt notable i que, inexplicablement, trontolla. És la Setmana del Llibre en Català, que hem celebrat fa poc.

Enguany, la Setmana ha fet 25 anys i ha fet el cim. Ha trobat la fórmula ideal. La plaça de Catalunya de Barcelona és la millor ubicació possible. El fet d’oferir llibres vius, però no pas novetats editorials a la plaça de Catalunya i, alhora, vendre les novetats a les 150 llibreries associades a la Setmana és un gran encert. Els anys en què la Setmana tenia lloc a Sants o a l’estació de França o a les Drassanes i, amb la venda de novetats, perjudicava les llibreries, feliçment, ja han passat a la història. I per què trontolla la Setmana? Doncs perquè resulta que l’Ajuntament de Barcelona podria prohibir que la Setmana tingui lloc a la plaça de Catalunya. Això seria, ras i curt, atemptar contra la vitalitat del llibre en català. Ben aviat, el 27 de maig, tenim eleccions municipals. Penso que seria una vergonya que el debat electoral ignorés olímpicament el futur de la Setmana del Llibre en Català.

L’endemà de Sant Jordi és certament un bon dia per parlar del llibre en català, tal com fa aquest article meu del 2007 que ara reedito.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús