Invocar sense citar

 

Publicat al diari Avui el 19 de juny del 2007.

Massa sovint, invoquem en defensa del català la Constitució aprovada per les Corts Generals que vam elegir ara fa trenta anys. L’invoquem, però sense citar-la o citant-la malament, malgrat que tot el contingut lingüístic de la Constitució es troba a l’article 3, que és tan breu que el podem cridar a comparèixer aquí tot sencer:

1.     El castellà és la llengua espanyola oficial de l’Estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d’usar-la.

2.     Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.

3.     La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció.

L’apartat 3 és una enganyifa, tot i ser el més citat en defensa del català. Què vol dir modalitats lingüístiques? L’aragonès? No! Si l’Aragó volgués, l’estatus de l’aragonès podria ser el mateix que el del gallec, deixant de banda la diferent realitat sociolingüística. Modalitats lingüístiques del castellà? De cap manera! La unitat de la llengua castellana és sagrada. Això de modalitats lingüístiques és, ras i curt, una porta oberta a la fragmentació del català.

La legalitat democràtica en matèria de llengua és un joc entre l’apartat 1, que és evidentment favorable al castellà, i l’apartat 2, que permet –almenys en teoria– capgirar a favor del català la preeminència del castellà, sobretot a través del desplegament del concepte de llengua pròpia. Per això és tan important de veure com quedarà la qüestió lingüística al nou Estatut d’autonomia de Catalunya després de passar pel ribot del Tribunal Constitucional.  

Ara –al 2014– ja ho sabem. La qüestió lingüística al vigent Estatut d’autonomia de Catalunya, després de passar pel ribot del Tribunal Constitucional, ha quedat molt tocada en perjudici de l’estatus social de la nostra llengua fins al punt que el millor que podem fer per defensar-la és tocar el dos del Regne d’Espanya com més aviat millor.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús