Documentació lingüística

Publicat al diari Avui el 9 d’octubre del 2007.

El periodisme és un gran invent, però té una pega, i és que el focus de l’actualitat il·lumina poc. Així, hi ha àmbits notables de la nostra realitat cultural que viuen tot l’any a les fosques. Però un dia és un dia i avui parlarem d’un àmbit de la nostra realitat lingüística que no és actualitat, però que mereix ser comentat: el Centre de Documentació de la Secretaria de Política Lingüística, que forma part de la xarxa de biblioteques especialitzades de la Generalitat.

Com a centre de documentació lingüística, juga a la primera divisió mundial. Llibres: 22.000. Treballs inèdits: 1.400. Revistes: 400. I una gran base de dades de notícies, entrevistes i articles de la premsa diària. En aquest centre, situat a Barcelona, al número 21 del carrer Pintor Fortuny, hi treballa un equip competent, que encapçala Elena Heidepriem i que ofereix una atenció personalitzada als que hi van i, alhora, servei de consulta a internet: http://www.gencat.cat/presidencia/llengcat/cds.

Part del públic potencial d’aquest centre ja el coneix i ja en fa ús, sobretot la gent de la mateixa Secretaria de Política Lingüística, del Consorci per a la Normalització Lingüística i del món universitari. El mal és que hi ha molta gent que necessita documentar-se sobre la nostra llengua i no sap que en aquest centre hi és tot sobre la situació del català i sobre altres realitats idiomàtiques similars, per exemple, sobre el francès al Quebec. Política i planificació lingüístiques, sociolingüística, dret lingüístic, lingüística aplicada i altres matèries afins formen un fons ben complet. És una llàstima que una eina tan notable sigui tan poc coneguda.

Aquest article que vaig publicar l’any 2007 és substancialment vigent, però cal actualitzar-ne algunes dades. Ara els llibres disponibles són 25.000, els documents inèdits són 1.500 i les revistes són 450. Ara l’adreça és al número 8 del carrer del Portal de Santa Madrona. Ara el web del centre és aquest: http://www.gencat.cat/llengua/documentacio

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús