Bícing amb accent

Publicat al diari Avui el 23 d’octubre del 2007.

Quan l’àrea de Barcelona va tornar a optar pel tramvia, vam tenir una alegria lingüística. Vam recuperar un nom ben català i ben popular: el tram. Recordeu aquell poema de Salvat-Papasseit? Sí: aquell titulat Encara el tram, que fa Noia del tram… i que enamora, el poema i la noia. Per més encert, trambesòs al nord i trambaix al sud.

En canvi, amb el nou bicing, l’Ajuntament de Barcelona ens ha donat un disgust. Calia batejar una cosa nova. La llibertat a l’hora de triar era absoluta. Però la sensibilitat catalana va ser zero. No parlo de catalanisme, parlo de catalanitat. En comptes d’optar pel ben català i ben popular bici acompanyat, per exemple, del prefix Barna, que faria Barnabici, o per una altra solució similar, l’Ajuntament de Barcelona s’ha empescat bicing, que no és paraula catalana ni tampoc anglesa. És pseudoanglès. La gent que en sap, al principi pronunciava baicing.

Però siguem benèvols. Potser l’Ajuntament de Barcelona sap que el sufix ing és força productiu en català i, a més, connota modernitat: bé tenim ara en català paraules com càmping i pàrquing. Si fos així, però, el nou servei de bicicletes s’hauria d’haver escrit bícing amb accent. Ara el bicing sense accent ja s’ha popularitzat i la cosa no té remei. O sí. És ben senzill: diguem-ne bícing amb accent. Aleshores ja tenim una paraula catalana nova, perfectament incorporable al nostre diccionari. Que és un detall? És que la llengua –i encara més l’escriptura– és sempre una qüestió de detalls. Au va! Bícing amb accent. La nostra llengua i la nostra capital, d’aquesta forma, farien que una història que ha començat malament acabi amb un final feliç.

Han passat set anys des que vaig escriure aquest article. L’Ajuntament de Barcelona no ha fet cap cas de la meva proposta. Així i tot, hi insisteixo. Si Barcelona vol ser una ciutat amable s’ha de preocupar dels detalls. De tots els detalls.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús