Paraulotes descontrolades

Publicat al diari Avui el 18 de desembre del 2007.

No és veritat que tots els problemes de la nostra llengua vinguin de la interferència del castellà. N’hi ha que són del tot responsabilitat nostra. Per exemple, l’ús de paraulotes col·loquials en el discurs públic, periodístic i polític. És a dir, la confusió del registre lingüístic.

Els verbs emprenyar i fotre són ben catalans, però no pertanyen al registre culte, que és el propi del llenguatge periodístic i de les declaracions polítiques. Per tant, l’omnipresent català emprenyat és una autèntica desgràcia lingüística, exactament igual que la frase d’Artur Mas Espanya no es construirà a base de fotre els catalans. Són expressions sense gràcia i sobretot sense eficàcia. El català indignat seria més eficaç que el tavernari català emprenyat. Plantar cara a l’Espanya que ens perjudica ens motivaria més que fer-ho contra la que ens vol fotre. Com volem progressar si nosaltres mateixos ens perjudiquem amb aquestes indignitats?

I que consti que les paraulotes i els renecs, si es diuen quan toca, són una bona aportació a la riquesa de la nostra llengua. Per exemple, l’exclamació que va dir l’altre dia en la intimitat un planxista d’Arbúcies en prendre mal: Em cago en l’hòstia i en la patena i en el fill de puta que la remena! A mi això no m’ofèn i fins i tot em fa gràcia, tot i que sóc cristià i partidari de la igualtat de la dona. En canvi, el famós català emprenyat, a qui Espanya vol fotre, és una indignitat nacional, que perjudica la nostra llengua. No és el fruit d’una evolució semàntica del significat de les paraules, sinó d’una confusió entre registres lingüístics. És a dir, una autèntica regressió cultural.

Trobo que el que dic en aquest article del 2007 és del tot vigent.

2 comentaris

  • Montserrat Puig

    18/12/2014 17:28

    Hi estic completament d’acord. Saber triar el mot o l’expressió adient a cada situació és una condició indispensable per a parlar i escriure bé. Els diferents registres de la llengua s’haurien de treballar ja a l’escola. I els polítics, que són els qui més surten en els mitjans de comunicació, convindria que s’assessoressin més des del punt de vista lingüístic, atès que influeixen notablement en el llenguatge del comú de la gent.

  • Joan Tudela

    19/12/2014 18:17

    Gràcies, Montserrat, pel teu comentari, que comparteixo totalment.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús