IEC, segle II

Publicat al diari Avui el 15 de gener del 2008.

Aquest any comença el segon segle de vida de l’Institut d’Estudis Catalans. Serà un temps en què l’IEC ben segur que no haurà de patir cap daltabaix institucional, però haurà d’actuar en una societat en què algunes de les seves funcions ja no tenen sentit i altres sí. Per exemple, els antics Estudis Universitaris Catalans de l’IEC no tindrien ara sentit en una societat com la nostra, que compta amb universitats potents. En canvi, el conjunt de la feina de les seccions i de les societats filials continuarà tenint tot el sentit del món. Cal esperar que l’IEC protagonitzi amb èxit un segon segle de cultura i ciència als Països Catalans.

Les dues dictadures feixistes i anticatalanes que vam patir al segle XX van ser viscudes de manera diferent per l’IEC. Durant la dictadura de Primo de Rivera, l’Institut es va veure privat de subvenció pública i de reconeixement oficial, però va continuar treballant de valent al servei de la ciència i de les humanitats; particularment fecunda, durant aquells anys foscos, va ser la tasca de Pompeu Fabra. La vitalitat de l’IEC es va mantenir fins al punt que, un any abans de la proclamació de la República, l’Institut va recuperar la posició institucional que tenia en temps de la Mancomunitat, gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. En canvi, durant la certament més llarga i més cruel dictadura de Franco l’Institut va arribar a caure en una atonia tan gran que el Congrés de Cultura Catalana, celebrat l’any 1977, és a dir, amb Franco ja ben mort i enterrat, va haver de reclamar a la nostra acadèmia nacional “l’adequació del seu funcionament a les necessitats dels temps que vivim”.

Ara que ja és història la celebració del primer centenari de l’Institut d’Estudis Catalans de què parlo a l’article que avui reedito, penso que certament l’IEC ha començat a viure amb èxit el seu segon segle al servei de la cultura i la ciència als Països Catalans. Que duri.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús