Els catanyols

Publicat al diari Avui el 26 de febrer del 2008.

Des d’una òptica lingüística, el catanyol és fàcil de definir en poques paraules. El catanyol és una parla que fa desaparèixer les paraules i locucions catalanes que no s’assemblen a les equivalents en castellà, tradueix sempre al català les frases fetes del castellà i ignora les nostres frases fetes; fonèticament, fa desaparèixer les sonores tant dins d’una paraula com en un enllaç fònic i redueix sempre les vocals neutres a a; sintàcticament, elimina els pronoms febles i fa construccions calcades del castellà.

I des d’una òptica sociolingüística, el catanyol és bo o dolent? Parlem-ne. No ens precipitem en la resposta. Jo diria que hem de distingir clarament tres col·lectius.

El catanyol pot jugar un paper sociolingüístic positiu, comparable al que va fer el xava en una altra època, com a parla de transició, personal o generacional, dels castellanoparlants que s’incorporen al català a l’edat adulta. Aquest catanyol –i només aquest catanyol– ens ha de sonar a música celestial.

Després, tenim el catanyol d’una part de la joventut catalana, que, tot i tenir el català com a llengua familiar i com a primera llengua apresa a la infantesa, a l’adolescència substitueix el català pel catanyol. Aquest fenomen sociolingüístic és gravíssim. Si es generalitza, a la llarga pot convertir el català en un dialecte del castellà.

Finalment, tenim l’ús públic del catanyol per part d’alguns dels que tenen la llengua catalana com a eina de treball. Alguns escriptors, alguns traductors, alguns periodistes, alguns actors, alguns dobladors. Cal dir, clar i català, que en aquests casos l’ús del catanyol és una autèntica indecència professional.

Trobo que aquest article meu del 2008 que ara reedito és cent per cent vigent. I aprofito l’avinentesa per celebrar que InfoMigjorn ha començat a publicar els capítols del llibre de Pau Vidal El catanyol es cura, obra d’allò més interessant. Un motiu més per llegir InfoMigjorn. Si encara no en sou subscriptors, podeu donar-vos-en d’alta de franc aquí: http://www.migjorn.cat/alta

5 comentaris

 • miquel àngel

  15/01/2015 14:12

  Podeu donar-vos-en d’alta

 • PAU VIDAL

  15/01/2015 15:06

  Ep, Joan, en Pau catanyol a l’aparato. Merci per l’esment, però sobretot per aquesta observació tan enraonada dels tres col·lectius. Me l’apunto per a la promo del llibre, que surt la setmana entrant.

 • Joan Tudela

  15/01/2015 20:46

  Entesos, Miquel Àngel. Fet.

 • Joan Tudela

  15/01/2015 20:51

  Merci a tu, Pau Montalbano, pel teu comentari. Me l’apunto per a la promoció de l’autoestima.

 • PAU VIDAL

  23/01/2015 17:43

  :)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús