Notícia del blaverisme

Publicat al diari Avui el 6 d’octubre del 2008.

Al País Valencià, el blaverisme ha perdut la batalla de l’Acadèmica Valenciana de la Llengua, que es dedica a fixar el valencià estàndard sense qüestionar la unitat de la llengua. A més, el blaverisme explícit ha perdut l’electorat: tant Unió Valenciana com Coalició Valenciana són ara cadàvers polítics. A més a més, el blaverisme s’ha quedat sense diari: Valéncia Hui va desaparèixer fa mesos dels quioscos i ara ja no hi és tampoc a internet; s’ha acomiadat dels lectors amb una editorial escrita, significativament, en castellà.

El blaverisme és, doncs, mort i enterrat? No! Recula en els terrenys lingüístic, electoral i periodístic, però és ben viu en uns altres dos àmbits. D’una banda, en la violència política, perquè la mateixa impunitat de què va gaudir el terrorisme de la blaveria (bombes contra la casa de Joan Fuster) la té ara el terrorisme de baixa intensitat d’alguns grups violents de la blaveria, que ataquen impunement qualsevol acte públic legal que ells consideren catalanista. D’altra banda, el blaverisme és encara vigent com a senya d’identitat de l’hegemònic PP valencià: a través de les multes contra Acció Cultural, el que de debò intenta és arribar un dia a embargar el Centre Cultural Octubre, que, des de València, treballa molt i bé per fer avançar la normalització lingüística, cultural i nacional del país dels valencians.

Des de Catalunya, cal que donem el màxim suport civil als nostres compatriotes del sud i cal, també, que exercim la màxima pressió política possible per acabar amb la barbàrie blavera. Ens hi juguem el futur. Poca broma, doncs, amb el blaverisme residual.

Ara que reedito aquest article meu del 2008, val a recordar que el blaverisme és un moviment valencià que nega la unitat entre la llengua dels valencians i la dels altres catalanoparlants, i que fomenta un regionalisme anticatalà virulent i fins i tot violent. Actualment, però, el discurs lingüístic de Carolina Punset –líder de Ciutadans al País Valencià– va més enllà del blaverisme: afirma obertament que el valencià és una llengua aldeana i inútil que convé deixar de banda.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús