Des de l’àmbit civil

Publicat al diari Avui el 12 de gener del 2009.

Nosaltres, els catalans, diem sovint: no tenim Estat propi i, a més, tenim l’Estat en contra. A veure. Això és inexacte, matisem. La Generalitat de Catalunya i els ajuntaments catalans també són Estat, en el sentit que són administracions públiques, de manera que no és veritat que tinguem tot l’Estat en contra. Ells, els valencians, en canvi, sí que tenen tot l’Estat en contra, incloent-hi la Generalitat Valenciana i les principals administracions locals. Durant el franquisme, però, catalans i valencians i etcètera patíem l’hostilitat de totes les administracions públiques. Malgrat tot, mai no és justificable l’opció del ploramiques que no fa res, perquè representa que no s’hi pot fer res.

En plena hegemonia política i institucional del PP al País Valencià, la Mesa per l’Ensenyament en Valencià, des de l’àmbit civil, agrupa Escola Valenciana, STEPV, CCOO, Acció Cultural, FAPA i Universitat de València i, coordinada per Isidre Crespo, té discurs: magnífic l’informe Un diagnòstic de la llei d’ús i ensenyament del valencià,  té capacitat de mobilització i té voluntat d’incidència. En ple franquisme, Joan Fuster, des de l’àmbit civil, va escriure i publicar una obra extraordinària i, alhora, va impulsar la fraternitat idiomàtica i cultural entre els Països Catalans; acabo de recordar-ho amb la lectura del llibre d’Isidre Crespo De viva veu, que recull les entrevistes periodístiques que va concedir Joan Fuster.

De manera que no s’hi val a fer el ploramiques. Ni a exclamar-nos del que representa que haurien de fer i no fan els nostres polítics. Des de l’àmbit civil, cal anar per feina. Sempre.

Aquest article meu del 2009 és l’últim que vaig publicar al diari Avui i és també l’últim que reedito aquí al blog Anys d’aprenentatge, blog que ben aviat arribarà a l’hora dels adéus. Per cert, al diari Avui hi vaig publicar un total de 312 articles, entre els anys 1979 i 2009.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús