Opiant ath pòble

11/11/11. Ager gran part des societats ath long dera Tèrra èren illusionades e capvirades per ua senzilha data… Lhocaria respècte eth Sorteig Extraordinàri dera ONCE coma se cada numerò siguesse un tresòr. Eth concèrt acustic de mobils ath madeish temps per tot eth planeta coma era Orquesta Simfonica de Viena. Maridatges a modelhons en sud-est asiatic. Eth barratge ath pas de persones en piramides d’Egipte coma era de Keops (Giza). Enquia laguens de cent ans non tornarà a auer ua diada damb es sies madeishes chifres. Qué pensaràn de nosati alavetz?

En ua classe d’istòria un professor, o mès lèu un ordinador, –segontes coma evolucionen es temps- dicte: “En an 2011, eth mon ère immers en ua crisi economica; molti païsi deth nòrd d’Africa acabauen damb es regims autoritàris; un terratrem en Japon hege caplheuar era bastissa dera prumèra poténcia asiatica; milions de joeni gessien tath carrèr entà reivindicar es sòns drets, eren coneishudi coma es indignadi; e en Espanha, era banda terrorista ETA abandonèc era violéncia.”

“Professor, professor –o ordinador, ordinador-, per qué passauen totes aqueres causes?” pregunte un alumne desvelhat. Era taïna des mainatges non cambie damb eth pas deth temps. “Açò requerís ua responsa molt endrabada” contèste er educador. “Era clau ges dera velocitat en que se mó eth mon”. Massa rapid entà era majoria de politics e dirigents. Un ritme que cada còp ei mès  estaridor e aclapador, entrant atau en ua espirau sense gessuda. A on mos portarà? “Vosati j’ac sabetz coma acabe. Ac estudièrem era setmana anterior”.

12/11/11. Era Tèrra torne ara sua aigüera. Es problemes an tornat a aparéisher ena memòria dera gent. Bèri pocs s’an het rics. Molti d’auti son cada còp mès praubi. Es Cesars an mantiengut ath poble entretengut. Queden molti ahèrs que resolver encara en 2011. Mès j’auem eth següent acte programat en Coliseum. S’apròpen es eleccions e eth sable deth escenari encara ei caud.

Era revolucion mondial

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús