Codina tradicionau (I)

Un uas de vedèra, espiada de pòrc, 1/4 Kg de garia, 1/4 Kg de poret, 100 gr. de pòrc, 100 g. de vedèra, un uas de cuèisha, ua coa de bòu o lit, carròtes, capuret, cedes becuts, mongetes blanques, ua taça d’arròs, fidèus non guaire espessi, bolh nere, un ueu, gimvert, alh, mora de pan, sau e pebe.

Quina hame…!!

Eth passat dimenge se celebrèc en Plan de Beret era quataua Edicion dera Olhada. Ua cita gastronomica qu’aufris era degustacion deth plat estela dera cultura aranesa, coma ei era Sopa Barrejada (nòm tradicionau). Tanben coneishut coma Òlha Aranesa per rasons de promocion e marketing.

Damb mès de 500 racions repartides entre es visitants –e damb eth vente plen–, aguesti volgueren descurbir es secrets deth plat. Ua recèpta qu’a viatjat ath long dera istòria d’Aran patint petiti cambis. A chivau deth pòble o restaurant a on se codine eth resultat finau ei desparièr; donques en cada cornèr dera Val s’utilise bèth ingredient e/o manèra particular. Non existís dues olhades iguals; cada ua ei unica.

Barrejar era carn de vedèra e de pòrc, prèviaments picades, en un bòl. Ahíger er ueu, era sau, eth pebe, er alh, eth gimvert, e finauments, era mora de pan, o ben pan ralhat. Se trabalhe damb ua forquilha enquia obtier ua pilòta. A de demorar consistenta. S’espolvore damb haria e se corbís tota era pilòta.

En ua padena damb er òli caud se daure era pilòta e se resèrve. Se prepare un bolhon damb eth rèste dera carn. Quan comence a borir se tire era pilòta. Era coccion serà de dues ores apruprètz. Passat aguest temps, s’incorpòren es verdugalhs, es cedes becuts e es mongetes que s’an codut prèviaments. Passada ua auta ora, s’ahigen es fidèus, er arròs e eth bolh nere, en tot rectificar de sau. Passades ues vint menutes, era òlha se trape en sòn punt.

Se servís en ua hònt tota era carn, en tot acompanhar ara sopa. Quant mès reposada sigue, mès pladerà ath paladar.

(Recèpta obtienuda deth lòc wèb de torisme dera Val d’Aran)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús