Comence eth lunfèrn der estiu

Era sason d’esquí baishe es persianes. Eth vilatge de Baqueira-Beret a sauvat er iuèrn, coma ua des estacions qu’a obtiengut mielhors estadistiques, dempús de nheuades fòrça concrètes e localizades en pindanga, jornades d’heired e vent siberian, e ua Setmana Santa –damb es montanhes ben blanques–  plia aigua.

Es nautes temperatures e era crisi economica predien ua tempsada de torisme de nhèu dolenta e hloisha ath long de toti es Pirinèu adès d’alugar es prumèrs telesères. Sòrt der heired a compdar d’an nau, a on es minimes dancèren entre quinze e vint  grads negatius pendent fòrça dies. A més, eth temporau de nheuades continuades des darrères setmanes an reactivat eth torisme de cara a Setmana Santa. Autan a ploigut fòrça, i a agut jorns en qu’a hèt un solei de mejans de junhsèga –aumens ère de besonh era crema– ; coma eth passat diuendres o aguest deluns. Mès, ara qué mos demore?

Era coa der atur s’alongarà pera estacionalizacion toristica qu’enes darrèrs ans s’a accentuat pera arribada a cistelhades de grups otelèrs damb capitau estrangèr enes còtes mès nautes. Certaments, era estacion d’esquí  se trape laguens dera mèrca toristica Val d’Aran quan non tot eth país aranés gaudís des madeishi ventatges. Donques es vesins de Baish e Mijaran non an eth forfait de bon prètz coma es qui viuen de Betren tà naut –a non èster que trabalhen ena administracion publica–.

Son molti es uets que deishe Baqueira-Beret a despiet d’aumplir era Val de toristes en iuèrn e es pòches d’inversors estrangèrs de sòs. Mès, qué passe damb es vesins e comerçants aranesi qu’ara guarden coma eth sòn principau motor economic s’amòrte e damb era arribada dera calor non se poden replaçar per ua dolenta gestion toristica?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús