Per a panarres que busquen el millor pa

Foto: Francesc Melcion

La primera planta que l’home va conrear va ser el cereal, amb què va fer el pa. A partir d’aquí moltes cultures i continents n’han preparat. A l’època romana n’hi havia tanta sofisticació, que fins i tot se’n feien d’eròtics. Ara, els cuinetes s’han deixat atrapar per un aliment que és fàcil de crear i que admet tantes variacions com gustos es tinguin. 

Per als panarres, per als que en vulguin fer a casa, dos suggeriments. El primer, el curs gastronòmic i terapèutic que la cuinera Ada Parellada organitza al restaurant Semproniania per aprendre a fer pa, que el primer pas de l’Ada serà ensenyar a amassar-lo bé.

Per als que prefereixen que la massa es faci sola, però que el pa sigui igual o més bo, Sojamatic té al mercat les panificadores Pin pan, sense teflon i amb certificat bio. Fer un pa amb panificadora vol dir fer-ne de manera saludable, amb massa mare si es vol, que es pot anar alimentant a mesura que es vagi fent pa diàriament i anar-la guardant a la nevera.

A les mateixes instruccions de funcionament de la panificadora, s’explica com preparar magdalenes, pastissos o una de les receptes que té més èxit entre els fans de les panificadores, el brioche francès. La panificadora funciona com si es tractés de fer un pa de pessic casolà: s’aboquen tots els ingredients de cop però a l’interior de la cubeta de la panificadora. Després caldrà prémer el programa que es desitgi, que està detallat tant per a pastisseria o pa, i també el tipus de torrat de la crosta, clar, mitjà o torrat. Finalment, caldrà esperar tres hores per poder-hi clavar queixalada.

La professora d’Alimentació Núria Bàguena afirma: “El cereal va ser la primera planta domesticada per l’home durant el Neolític, i des de llavors, des de les primeres civilitzacions hi ha hagut pa”. I de les primeres civilitzacions a Grècia, on es remunta també el vi i l’oli, és un pas. Allà, Demèter era la deessa dels cereals i alhora la forjadora i protectora de la humanitat. Després els romans sofisticarien la tècnica i en farien de tants tipus com necessitats: pans segons la cocció; pans segons la farina; pans que rebien el nom del lloc on havien estat fets; pans dedicats a oficis; pans enriquits per a ofrenes; pans segons les formes (incloses les eròtiques).

Per acabar d’entendre el lligam amb el pa, la professora Núria Bàguena assegura que és un aliment que no fa mal a l’home. “A l’edat mitjana se’n podia arribar fins a un quilo per aconseguir el seu efecte saciant”. A l’antiga Grècia el menjaven amb figues i oli i ja n’aconseguien un aliment complet. “I com que ara la sofisticació és a la gastronomia, entenc la passió que hi ha pel pa i per fer-ne”, conclou la professora.

SempronianaPer inscriure’s al curs, és necessari un total de 10 persones. O bé, si es vol, personalitzat, caldrà cobrir el cost total, que inclou estris i aliments (330€).

Sojomatic:  preus de la panificadora bio: a partir de 100€.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús