Encara no beus vins catalans?

Com pot ser que de cada 10 ampolles de vins que s’obren a Catalunya, només 4 siguin catalanes? N’hi ha que consideren que la xifra és optimista, encara que pugui semblar minsa d’entrada. És allò de beure el got mig ple o mig buit. Jo em decanto per mig ple:

Mig ple, perquè hem avançat: la dictadura franquista va apostar per una denominació concreta de vins espanyols, i  que, per això, encara perdura la mentalitat que els vins de fora són més bons. A còpia de treballar de valent, els cellers catalans han sabut posicionar els seus vins. I tot plegat malgrat que el consum actual de vi és baix, perquè del 2002 al 2010 el consum mitjà de vi a les llars catalanes va ser de 15,55 litres per persona, segons dades de l’Observatori de la Vinya i el Vi del setembre del 2011.

Mig ple, perquè els cellers han aconseguit la qualitat per la seva feina constant. A la Denominació d’Origen Qualifacada (DOQ) Priorat, la constància els ha portat a inventar-se la denominació “vins de vila” per difondre cada una de les poblacions que conformen la DOQ Priorat. L’enòleg del celler Vall-Llach, Sal·lustà Àlvarez, explica que l’objectiu del nou nom és “difondre encara més el Priorat, perquè la repercussió dels vins serveixi per identificar el territori”. A la pràctica vol dir que els vins del celler per al qual treballa l’enòleg, propietat del cantant Lluís Llach i del notari Enric Costa, porten en nom ben gran les lletres de “Porrera, vi de vila”. Després el nom concret del vi, i, finalment, el nom del celler.

Mig ple, perquè la DO Penedès produeix el 44,4% del vi ecològic de Catalunya mentre el 57,62% de la vinya de producció agrícola ecològica també està concentrada a la DO Penedès. I l’evolució és creixent, asseguren el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, i el president, Josep Maria Albet i Noya. Per això, es pot aventurar, i no és de visionaris dir-ho, que “la DO Penedès es pot convertir en pocs anys en la primera denominació d’origen ecològica de Catalunya i també del món”, cosa que suposaria una difusió i distinció cabdal per als vins i els caves de la DO Penedès.

Mig ple, perquè la DO Montsant també està fent forat als mercats internacionals, “després de l’estancament del 2010”.

Mig ple perquè les DO, més petites, també funcionen, com ara la DO Terra Alta, la DO Pla de Bages (que es posiciona amb la varietat de raïm pròpia, la picapoll), la DO Alella, la DO Costers del Segre i la DO Conca de Barberà.

Mig ple, perquè avui mateix i fins diumenge 1 de juny, es fa Temps de Vi, a Vilanova i la Geltrú, una fira que situa els vins del país en el lloc que es mereixen, capdavanters. Us la recomano perquè hi feu tastos extraordinaris, com el tast vertical de Sot Lefriec al restaurant Marejol (avui 30 de maig a les 20 h) o el de cava Recaredo (demà 31 de maig), o perquè vingueu amb família a fer les activitats que hi ha per a la canalla per despertar el sentit de les olors.

Durant tres dies seguits, l’estadística de 4 vins de 10 quedarà molt capgirada, perquè us asseguro que 10 de cada 10 vins que es tastaran i es disfrutaran seran catalans!

 

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús