La cultura és un western

Tens un amic que escriu novel·les perquè és un bon escriptor de novel·les i perquè fins ara veia justament recompensada la seva feina, no només amb unes bones crítiques, sinó també amb les subvencions de la Generalitat. La Generalitat dedicava una part dels seus pressupostos a la cultura. La Generalitat tenia diners. Al teu amic, li deuen una part de la subvenció, li deuen una part del seu sou, un sou que li van prometre.
No diries res de nou, si expliquessis que la Generalitat, i l’Estat, i tots els que remenen amb diners, especulats o no, fa temps que han hagut de replantejar-se moltes coses. Quan tu et replanteges coses, prens decisions. Intentes que siguin bones. Ells les han preses. No són bones. Han decidit escanyar uns quants sectors socials. No dius res de nou. No dius res de nou quan cites que “la cultura no és un luxe”.
A partir d’avui t’agradaria viure en un western. El teu western passa en un desert (la cultura). Hi ha un carrer, llarguíssim, i enorme. Tot d’artistes es refugien darrere les portes de fusta. Tu ets a una punta, els que tenen els diners a l’altra. No teniu pistoles. Només paraules. I els preguntes: “com voleu salvar el país amb gent tonta?” Gent tonta, ho dius clarament. La cultura és l’antídot contra les tonteries, contra la ignorància, contra l’estancament. Sense la cultura, tu no escriuries aquest bloc, en Bruce Springsteen no seria un mite i no faria lletres com les que fa. Sense la cultura, un país no evoluciona, el teu amic no escriuria novel·les, la gent no llegiria, la gent no pensaria, no es transformaria, i no faria res per canviar l’escenari del western. 
Sense la cultura, seríem tots tontos. Tu el primer.
State Trooper forma part d’un àlbum de Bruce Springsteen que es gairebé una novel·la i que es diu Nebraska, on aviat anirem tots a viure. A Nebraska o a Dinamarca, on hi viu Trentemoller (amb una ratlleta a la o, que no pots escriure, o no saps com es fa). Trentemoller versiona en Bruce.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús