La cultura no porta una jaqueta lila

A vegades poses la tele. A la tele hi fan coses bones i coses dolentes. Coses molt bones i coses molt dolents. A la tele hi fan coses que mires sempre i coses que no miraries mai. També hi fan coses que mires de tant en tant, de passada. L’altre dia vas veure un tros de Lo sabe, no lo sabe. És un concurs. Agafen la gent pel carrer i els fan preguntes. A vegades les han de saber i a vegades no les han de saber. A vegades és normal que les sàpiguen, a vegades no és normal que no les sàpiguen.
L’altre dia van agafar un noi amb una jaqueta lila i li van preguntar: “Segons la Bíblia, com es diu el pastor que va matar Goliat?” El noi de la jaqueta lila s’ho va pensar. Tu no t’ho podies creure. El noi de la jaqueta lila seguia pensant-s’ho. S’ho deu pensar tant perquè no la vol cagar. El noi de la jaqueta lila sembla que finalment està a punt de respondre. El noi de la jaqueta lila respon “El pastor que va matar Goliat es diu Jesús”. El noi de la jaqueta lila respon “Jesús”.
La gent no llegeix la Bíblia, tu no has llegit la Bíblia. Potser no estaria malament que ho fessis. La Bíblia és cultura. David i Goliat són cultura. Jesús es dedicava a altres coses. No matava gegants. Jesús, David i Goliat són cultura. El noi de la jaqueta lila no sap què és la cultura. 
El noi de la jaqueta lila es va equivocar en una resposta, però s’equivocarà tantes vegades a la vida, tantes… I és curiós perquè aquesta vegada que s’equivoqués va fer que els concursants guanyessin uns quants calés. Però quan el noi de la jaqueta lila torni a equivocar-se perquè no té cultura, perquè no llegeix, perquè ningú no li posa fàcil, perquè ningú no creu que la cultura sigui important, pot enfonsar un barri, un poble, un país. La cultura és important, saber, llegir, compartir, empapar-se, escoltar… Però la cultura no porta una jaqueta lila.
Ho reconeixes, ets un addicte a la cultura. Tot i així, saps que això no vol dir que no et puguis  equivocar. Però sí que vol dir que quan un amic t’aconsella que escoltis Olafur Arnalds ho fas. I també ho fas quan el mateix amic et recomana Les Revenants, pel·lícula de Robin Campillo. I no te’n penedeixes gens d’haver-li fet cas.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús