Et queixes

Tens una amiga que treballa al carrer, normalment de dia, però a vegades també quan ja és fosc. Té molta feina, un encàrrec rere l’altre, gairebé. No és puta, no. És guia turística, i de les bones. Barcelona, la ciutat on vius tu i on ella fa majoritàriament les seves vistes, és la seva matèria prima. I l’ha de cuidar. Els coneixements i la cultura també són ingredients bàsics. Ella fa tots els possibles per mimar-los i fer-los llevar, com quan fas brunyols, però a vegades els polítics d’aquesta nostra estimada terra o de la de més enllà no hi ajuden gaire. La teva amiga s’hi escarrassa del tot, per aconseguir-ho.

També fa tots els esforços possibles per cuidar la ciutat. I no és que hagi dissenyat els cartells que ara a l’estiu hi ha penjats pel carrer. Són cartells en defensa del civisme, del silenci quan ja és de nit, de no llençar brossa al carrer, de deixar els bancs per la gent que ho necessita. La teva amiga els fa cas, però també va més enllà. S’està convertint en una defensora ultra del civisme. I no la titlles de boja, ni d’obsessiva (va, un punt, potser sí). No, la titlles de cívica, de preocupar-se pel que ara mateix és un gran bé.

Ahir et va explicar, cosa que desconeixies, que existeix un telèfon del civisme. És un telèfon gratuït que serveix per queixar-se de qualsevol activitat incívica que vegis a la ciutat. Carrers bruts, mobiliari urbà que molesti, etc. I la teva amiga no para de fer-lo servir. La resposta que rep, evidentment, és més aviat pobra i acaba resultant més una campanya publicitària de l’Ajuntament (el fet de tenir el telèfon) que una solució real. No entens per què els polítics han entès malament la política i només s’han centrat en la demagògia, en la venta de fum. La venta de fum és una bombolla, com ho ha estat la immobiliària. Que no se n’adonen?

Motor City Drum Ensemble punxa aquest diumenge al Piknic Electrònik de Montjuïc. Hi aniràs. City és una de les novel·les d’Alessandro Baricco que menys recordes.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús