El perquè del 2 del Centre Comercial Gran Via

Un matí al Centre Comercial Gran Via… 1


El telèfon sona al Centre Comercial Gran Via. Pregunten si hi ha un H&M. “No, senyora, això és un mercat”. “Un mercat?” “Deixem-ho córrer”. La conversa, encara que fictícia, es basa en fets reals: una gran superfície els va copiar el nom i des d’aleshores ha estat una constant haver de donar explicacions. És el que té ser poc o gens coneguts. “Portem aquí gairebé 30 anys i molta gent del barri ni saben que hi som”, confessa l’Antoni Centeno, president dels comerciants. La ubicació, probablement, no ajuda. Però en absolut va ser un problema quan el 1982 es va inaugurar el recinte. “A la zona li mancaven botigues. Nosaltres vam ser dels primers, i ens va anar molt bé”. Actualment, nou locals estan tancats. La resta, una quarantena, tiren com poden.

En Josep Vivancos és l’amo del bar-restaurant La Barra del Racó, que serveix productes dels establiments veïns. “La majoria dels meus clients -assegura- són els propis paradistes”. Qui sap: potser acaben pagant pel bistec que ells mateixos han tallat. Surto per darrere i m’adono que no ho havia vist tot. Un passatge-basar, independent del mercat, i amb un fort desnivell, se suma a l’oferta comercial. “Vam tenir una època gloriosa”, recorda el joier Enric Decembre, que va decidir-se a obrir-hi un negoci quan l’empresa Transportes Ochoa, que ocupava el solar, va emigrar al Poblenou. “Ara la cosa ha canviat molt, el jovent no hi entra”. Miro l’aparador: anells de compromís. Una dona de mitjana edat es fica dins la tenda. Demana una pila. Jo aprofito que a l’Enric se li ha  girat feina per acomiadar-me, que se m’està fent tard i he quedat per anar al H&M.

Centre Comercial Gran Via. Gran Via de les Corts Catalanes, 691-695 (Fort Pienc).

Barriada: Monumental

Fotos: Montse García

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús