El Paranimf com mai no l’heu vist

Visitem l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (III)

(Continuació)

 

Qui era Francisco Salvany? Potser als estudiosos aquesta pregunta no els va fer perdre la son. Però la veritat és que m’ha deixat intrigat llegir el seu nom, això sí, amb dificultats, enmig de tant home prominent. “No ho sabem amb absoluta certesa -comenta la guia-, però podria tractar-se d’un dels metges participants en una expedició per fer arribar la vacuna de la verola a les Índies”. Cal aixecar el cap i tenir bona vista per adonar-se que Salvany comparteix protagonisme, per exemple, amb l’Arciprestre de Hita i molts altres prohoms (cliqueu la foto de sota). Curiosament, també amb una mena d’asteriscs. “Pensem que no se’ls va ocórrer més gent a qui honorar”. Vaja, això ja costa més que m’ho empassi.

 

 

Anècdotes a banda, el Paranimf de la Universitat és, des de la mateixa porta d’entrada, un dels indrets més màgics que he trepitjat. L’arquitecte, Elies Rogent, pretenia meravellar amb tanta exuberància, i a fe que ho va aconseguir. L’enteixinat, les parets decorades amb guix policromat, els bancs, els elements d’estil mudèjar i plateresc, les trones, les rajoles, el dosser amb columnes de marbre verd, les pintures de temàtica històrica, els medallons… tot ens entusiasma. Com deia Rogent, el conjunt “impressiona l’ànim i fascina la imaginació”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El mateix Antoni Gaudí hauria pogut quedar-ne igualment encantat. Però va preferir desafiar el mestre. El seu projecte final de carrera va ser, de fet, una versió lliure i molt més atrevida del Paranimf (el seu professor, per aquelles dates, el tenia a mig construir). Comprenem que a Rogent aquesta gosadia li toqués la moral i l’orgull. Llàstima que quedés en evidència anys més tard: Gaudí ja s’havia fet un nom, però l’autor de la Sagrada Família no va tenir altre remei que conviure sempre més amb un aprovat justet fruit d’aquella insolència.

 

Fotos: Montse García

x

xxx

 

El Paranimf o Saló de Graus està reservat per als esdeveniments més solemnes i obre al públic només els dies que hi ha concert.

(Pròxima entrega: la Biblioteca Central)

4 comentaris

 • Rectors retratats – Ara.cat

  21/05/2011 23:23

  […] (Pròxima entrega: el Paranimf) Etiquetes Top 100 Edificis, Visites guiades Tweet function sh_list() { var obj = document.getElementById('sh_popup'); if(obj.style.display == "none") { obj.style.display = "block"; } else { obj.style.display = "none"; } } Comparteix Envia a un amic Imprimeix […]

 • pere

  09/07/2011 23:14

  No he entrat mai i realment es preciós

 • mercè

  09/07/2011 23:15

  Jo! que rábia, es mi Universidad y nunca me dejaron entrar, urggg!! lo más cerca que estuve fué de la puerta y de unas clases francamente deprimentes.
  Quiero ir, YA!!!!!

 • carlos vidal-ribas

  09/07/2011 23:16

  En este paraninfo me examiné yo de preuniversitario. Ya estaba nervioso por el examen pero dentro de este decorado, todavía impresiona más. Precioso.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús