El refugi de l’assaltant de camins

Perot lo lladre, un bandoler català present a la guia de carrers de la ciutat

Sempre m’ha intrigat aquest carreronet amb forma de “L”, habitualment tancat, que comunica els carrers del Pi i de la Portaferrissa. No tant pel seu encant, relatiu, com per l’individu a qui honra.

 

La  llegenda diu que el bandoler Perot Rocaguinarda, quan venia a Barcelona, s’amagava en una casa que donava per la part del darrere a aquest passatge. Cast fins a la mort, no deuria coincidir en el temps amb el bordell que José María Carandell situa just a l’indret on Rocaguinarda s’allotjava.

És evident que l’home queia simpàtic: li han dedicat sonets, la història, com s’ha vist, l’ha indultat (també el van perdonar en vida) i el mateix Cervantes, que el fa aparèixer a “El Quixot”, en parla bé.

Es creu que el cèlebre novel·lista hauria arribat a conèixer en persona Perot lo lladre. Tots dos haurien coincidit en una masia utilitzada també com a refugi per aquest Robin Hood català, i a la qual s’accedia a través de passadissos secrets. Ens referim al Mas Guinardó, actualment un casal d’entitats, i origen d’un barri, el Guinardó, batejat sospitosament amb un nom molt semblant al del nostre personatge (Roca-GUINARDA).

 

 

Carrer de Perot lo lladre (Gòtic)

Barriada: Pi

Etiquetes ,

2 comentaris

  • Andreu Costa

    21/06/2011 15:42

    Sé que la vida és dura i atrafegada, però a veure si escrius més, en freqüència i intensitat, que se’m fan massa curts els teus “posts”. Records des del Sud.

  • Montse

    03/07/2011 23:12

    Quina foto més maca..

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús