El carreró fantasma

Un passatge de la Barceloneta amb prou feines conserva el nom i la placa

 

No consta a les guies de carrers i si es busca al plànol del web de l’Ajuntament, la resposta no admet dubtes: “via no trobada”. El passatge de la Cadena, per tant, no existeix. O sí, però no ho sembla. Situat intramurs, s’intueix només des del carrer de Carbonell, on una làmina de marbre indica l’únic tram visible. S’hi accedeix a través del Bitácora, bar de tapes amb unes braves de notable alt i un pati (el passatge en qüestió) al darrera.

 

 

Aquest espai  ignorat havia estat, qui ho diria, un indret de pas obligat, ja que just allà (o a tocar) s’ubicava la rudimentària estació que va inaugurar la línia Barcelona-Mataró, primer trajecte en tren de la Península. Resseguint el passatge s’arribava també fins a la plaça de braus de la Barceloneta, “El Torí”, on s’alça avui la seu de Gas Natural.

En direcció contrària, s’hi succeïen les tavernes, però amb la reforma del passeig Nacional -actual Joan de Borbó- van desaparèixer. Totes menys una: la Siempre Viva, fent honor al seu nom, perdura encara com a restaurant, tot i que una mica més avall (a l’emplaçament original hi ha ara la cerveseria Costa Brava). També  manté viu el record del passatge de la Cadena el Mas dels Arcs, una fruiteria del carrer de Balboa, amb un tros d’aquest carreró convertit avui en magatzem.

 

xxx

 

 

 

 

 

 

 

Passatge de la Cadena (Barceloneta).

Barriada: Eixample de la Barceloneta

2 comentaris

 • Montse

  09/07/2011 22:50

  O sigui que, per entrar a aquests carrer fantasma, tens que pagar unes braves al bar Bitacora en forma de peatge ?
  O els propietaris/responsables del bar et deixan accedir al carrer que no existeix amablement?

 • Andreu Costa

  11/07/2011 9:30

  N’he pagat de pitjors :)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús