La mala estrella de la Vil·la Urània

La casa-observatori de l’astrònom Josep Comas i Solà aviat serà només un record

xxx

Si Josep Comas i Solà hagués hagut de posar-se avui a buscar planetes des del terrat de la torre heretada del seu pare, ho hauria tingut realment complicat, donada l’alçada dels edificis contigus. L’honorable astrònom confiava, no obstant, a crear escola, quan, a l’hora de fer testament, va decidir llegar al Consistori aquest xalet, conegut com a Vil·la Urània, a canvi de mantenir-lo com a observatori popular, o d’utilitzar-lo com a centre educatiu o cultural. El seu manament preveia, a més, conservar-hi “els diplomes, medalles, objectes artístics i científics i altres records del testador”. Un material que avui s’exposa, restaurat, a la seu de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de la Rambla, de la qual Comas i Solà era membre.

Qui va ser també primer director de l’Observatori Fabra va descobrir, sense sortir de casa, ni més ni menys que dotze asteroides, quatre estrelles i dos cometes. Una fita que diria que mai ningú no va ser capaç de superar a l’Estat, i que va donar-li un prestigi a nivell internacional que no s’ha correspost, aquí, amb un merescut reconeixement de la seva figura. L’últim exemple d’aquesta manca de consideració tindrà conseqüències doloroses.

x

dins, s’hi aixoplugava el telescopi

xxxa

x

 

 

 

 

 

 

 

xxxx

x

Vil·la Urània pertany al Farró, destí triat per famílies benestants per a ubicar-hi al S.XIX les seves torretes d’estiueig, i, en l’actualitat, un barri molt faltat d’equipaments. És per això que els veïns esperen amb candeletes que l’Ajuntament concreti els futurs usos d’aquesta finca, en estat d’abandó des que el parvulari que acollia va traslladar-se, el curs 2010-2011, a unes noves instal·lacions, a Gràcia. L’únic segur, per ara, és que anirà a terra (en dóna fe la lona publicitària col·locada en una entrada), i que, amb la seva pèrdua, desapareixerà un lloc màgic des d’on va ser possible tocar les estrelles.

xxx

x

Vil·la Urània, c.Saragossa 29 i Via Augusta 102-104 (El Farró)

9 comentaris

 • Carlos Vidal-Ribas

  28/04/2012 10:31

  Con este blog, siempre te enteras de cosas antes desconocidas. Que siga¡¡

 • Glòria Domènech

  30/04/2012 19:57

  Avui ja hi ha cartells que avisen els veïns que la Vil·la Urània s’enderrocarà el proper dilluns 7 de Maig. Un missatge clar pels qui considerin deixar algun llegat a l’Ajuntament de Barcelona i una gran tristesa pels qui pensem que la qualitat de vida d’una ciutat va lligada all respecte per la nostra història.

 • EVA PERERA

  01/05/2012 12:30

  Trobo que es podría mirar de reciclar l’edifici en equipament públic, juntament amb el contigu, que també anirà a terra, en comptes d’enderrocar-los per a tornar a construir.

 • Galderich

  01/05/2012 23:28

  Es increïble que vulguin enderrocar una torre de principis del s. XX quan són els elements representatius d’un barri. I el mes fort és que ho faci l’Ajuntament (que ha de vetlar pel patrimoni i promoure l’estètica dels barris) a qui li van donar la torre amb condicions!

 • Neus

  02/05/2012 16:30

  Hi ha coses que no s’entenen, primer deixen que caigui en l’oblit i després a terra! un edifici cedit per una persona que estimava Barcelona, quina ràbia!

 • Glòria Domènech

  05/05/2012 19:11

  Estem lluitant des que es va anunciar l’enderroc, dilluns passat. El problema és que l’anterior junta de l ‘AV Farró va acceptar el projecte que els va presentar l’Ajuntament, sense cap sensibilitat per l’interès del conjunt ni la importància de Comas I Solà, Crec que el Casal no és incompatible amb la conservació de la Vil·la Urània. Hi ha la finca del costat que també està previst enderrocar. Només cal fer un projecte més respectuós. En tot cas, no cal tirar res, de moment. Jo no em rendeixo. Esperem la col·laboració de tots el veïns si dilluns s’ha d’aturar l’enderroc.

 • Família de Comas i Solà

  05/05/2012 22:43

  La família de Comas-i-Solà, persones interessades en el llegat de l’astrònom i veïns hem convocat una concentració per aturar la demolició de Vil·la Urània el dilluns 7 de maig a les 8 del matí.

  Veniu a donar-nos suport i feu-ne difusió, si us plau.

 • Ramonet Fernand

  05/05/2012 23:07

  El despreci per la història i el patrimoni de Barcelona, com aquest cas de Vil·la Urània, és una mostra més de la patètica situació del Museu d’Història de Barcelona i el seu polèmic director, que ara s’han atrevit a denunciar públicament. Si no es refunden les institucions culturals que han de vetllar pel patrimoni de la ciutat continuaran produïnt-se situacions com aquesta. ¿On són els responsables del Museu d’Història defensant la conservació d’aquest edifici històric i el llegat de Comas a la ciutat? Mireu aquesta entrevista:

  http://www.lavanguardia.com/libros/sant-jordi/20120423/54285043499/entrevista-historiador-barcelona-daniel-venteo.html

 • Edu Thió

  07/05/2012 9:27

  Avui ERC hem estat al costat dels veïns impedint l’enderroc de Vil·la Urània. Mirarem, des de l’Ajuntament, d’evitar-ne l’enderroc i complir amb el llegat de Comas i Solà #SalvemVil·laUrània

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús