Guisats i tapes que brillen com un diamant

El restaurant Africa TaMaranE ofereix cuina genuïna… de Sierra Leone!

xxx

Gent que ha tastat els seus plats l’ha anat a buscar a la cuina per fer-li la reverència. “Tothom els deixa ben nets”, assegura la Mònica Sanz, badalonina d’adopció i instigadora d’aquesta magnífica sorpresa que duu per nom Africa TaMaranE. El receptor de tants elogis, Kutubu Sesay, fa només dos anys que viu a Barcelona –amb la Mònica, amb qui es va casar a Perugia–, i no en fa massa més que volava del Senegal a Itàlia, fugint de la cruenta guerra dels diamants en la qual es va veure immers el seu país, Sierra Leone, entre el 1991 i el 2002.

xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

xxx

“Ja de petit preparava el menjar amb els ingredients que em feien anar a comprar. Ningú no es queixava; suposo, per tant, que cuinava bé”. La seva dona, després de perdre la feina, no va quedar-se de braços creuats. “Vam anar a Barcelona Activa amb un projecte al cap, que s’ha materialitzat aquí, al Raval”. Africa TaMaranE podria limitar-se a ser un restaurant, perquè la proposta culinària ja és prou original. Però la intenció és, també, convertir-lo en un espai de trobada que, a través de la gastronomia, permeti apropar-nos a la cultura de l’Àfrica Occidental. “Tenim llibres, televisió per cable, organitzem exposicions i estem oberts a qui vulgui difondre les seves iniciatives solidàries”.

xxx

xxx

Sierra Leone, llegeixo, és el segon estat més pobre del món. “No en facis cas. Vés-hi, t’ho recomano”. No sé si m’atrau la idea. Però potser m’animo, després de provar aquests guisats. El carambu (pollastre amb fulles de tapioca i llet de coco) i el granot (carn de vedella amb salsa de cacauet) són especialitats molt consistents i abundants. Poden servir-se amb fufú, un aliment tan habitual per als habitants de les regions del sud del Sahel com ho és per a nosaltres el pa, i que s’elabora amb farina de iuca o de yam.

Les tapes, com el kebbe de sardina o els bunyols de mongetes africanes, fan la seva funció d’entrants, i val la pena alternar-les amb uns glops de sawa sawa o amb un suc de gingebre. La beguda estrella és, no obstant, el vi de palma, que s’obté per fermentació de la saba de les palmeres, i que probablement no trobarem enlloc més de Barcelona. “Tenim fins i tot la cervesa Guinness que beuen allà, i que conté el doble d’alcohol”. No cal. Tanta novetat ens ha embriagat d’emoció, i no ens resultarà fàcil, no, arribar fins a la porta i enfilar cap a casa.

xxx

xxx

Africa TaMaranE, c.Riereta 26 (Raval). Tel. 93.442.80.89

Obert de dimarts a dijous de 10 a 24h, divendres i dissabtes de 10 a 3h, i diumenges de 10 a 24h

Ruta: Sant Pau i La Riereta

1 comentari

  • Sir William Temple

    27/05/2012 11:56

    La Guinness que no falti! Clar que amb el doble d’alcohol no ho sé…

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús