El cel amagat de la Rambla

La seu del BBVA del popular passeig, un espai opulent que va acollir cafès de categoria

xxx

Fins el maig de 2001, aquests sostres havien estat durant dècades ocults, però un esfondrament del cel ras va propiciar que quedessin al descobert. Els elements decoratius estaven tan malmesos que van anar a parar, sense cap mirament, als contenidors de runa. Els treballs d’enderroc, en plena Rambla, no van passar desapercebuts, tampoc per l’Ajuntament, que va exigir al BBVA restituir aquest tresor parcialment eliminat.

xxx

xxx

 

 

 

 

 

 

 

xxx

Amb l’encertada reconstrucció de la lluerna central i les dues mitges llunes, així com de bona part de la ornamentació floral i d’una escena pintada a l’oli, ens podem imaginar com de cofois deurien sentir-se els comensals que acudien al local, quan aquest espai funcionava com a cafè-restaurant de l’aleshores important Hotel Quatre Nacions. Aquell era un lloc glamurós, com ho eren també la majoria d’establiments vuitcentistes del tram central del passeig, considerats dels més luxosos d’Europa. I encara ho va ser més amb l’aportació feta per l’arquitecte modernista Jeroni Granell a principis del segle XX, el qual va introduir-hi detalls exuberants. Un petit escenari destinat als músics -tapat- s’intueix, a més, al fons de l’estança.

La sala va canviar diverses vegades d’arrendataris: va ser Maxims, després Siroco, rebatejat més endavant com a Sicoris. I d’estil: als anys trenta, va transformar-se en el primer cafè cubista de Barcelona. Quan el novembre de 1969, el negoci va tancar definitivament les portes, la premsa va recordar com havia variat també la clientela: “En la actualidad ese tipo de establecimientos no son ya todo lo rentables que pueden parecer. Y es que, últimamente, se nutrían de peñas y tertulias, que pasaban horas y más horas en el local sin que solicitaran con demasiada frecuencia los servicios del camarero”. Si fa no fa, el mateix que passa ara… quan el  bar té wi-fi.

 

xxx

 

 

 

 

 

x

x

xxx

xAquest contingut s’ha emès al programa Connexió Barcelona de BTV. Mira’l aquí

xxx

Top 1000 Barcelona Singular

Seu del BBVA de la Rambla, rbla.dels Caputxins 38 (La Rambla)

Ruta 4 – La Rambla / Caputxins-Plaça Reial. Parada núm.36

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús