La petjada basca

Jai-alai Palacio, el frontó fantasma de la Rambla

 xxx

Resulta que teníem a la Rambla un espai enorme desaprofitat, i només uns quants ho sabien. El Jai-alai Palacio ha viscut durant dècades d’esquenes als canvis que experimentava el passeig, ignorant-los, assumint que el passat no tornaria, però resistint a l’ombra per si venien temps millors. Ara sembla que han arribat, i que aquest recinte que congregava les masses acollirà de nou gentades, es desconeix encara per què fer-hi. Amb l’excepció de les cadires, que es reemplaçaran per unes d’iguals en bon estat, el Jai-alai no variarà d’aspecte. Continuarà sent el que era, però ja sense les estrelles basques que van exhibir-hi el seu talent abans de posar rumb cap a Florida, on els esperaven uns últims anys de glòria i una retirada econòmicament plaent. Aquí com a molt hi rodolaran cuirs que es colin per alguna finestra mig oberta, com el que m’he trobat al mig de la pista, i que aparenta ser de l’època del Zamora.

xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

xxx

És llei de vida: una mica més avall, un altre frontó en desús, el Colom, va revifar el 92 per convertir-se en seu olímpica. Avui, allà, s’hi juga a bàsquet. Que el Jai-alai, tot i les seves dimensions, resti amagat en un dels carrers més universals, no significa que tothom l’hagi oblidat. Alguns pilotaris mítics recorden, de fet, com Carmelo Ezpeleta, els germans Pedragosa, o els Mirapeix, van saber fer-se un lloc entre les llegendes d’aquest esport euskaldun, a pesar del seu origen català, i gràcies a uns cops de dreta que encara ressonen al frontis verd del palau de la Rambla. O això és el que vull pensar: estic sol, en una segona planta d’un edifici abandonat, i no, no crec en fantasmes.

xxx

Aquest contingut s’ha emès al programa Connexió Barcelona de BTV. Mira’l aquí

xxx

Top 1000 Barcelona Singular

Jai-alai Palacio (Entrada a l’edifici del Teatre Principal pel carrer de Lancaster)

Espai tancat, pendent de remodelació

Ruta 4 – La Rambla / Pl.Teatre i Rbla.Santa Mònica. Parada núm.5

1 comentari

  • Enric H. March

    22/08/2013 17:26

    Dic el mateix que amb el Club Billar Monforte: Barcelona s’està quedat sense referents ciutadans històrics, i aquest n’és un trist exemple, que en el seu moment em va doldre especialment perquè m’agradava anar-hi.

    Tinc entès que volen recuperar-lo. No sé si serà veritat…

    http://enarchenhologos.blogspot.com

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús