Entrades amb l'etiqueta ‘Restaurants’

Self Naturista

dissabte, 25/01/2014

Gòtic (Ruta 1. Santa Anna)

 

Autoservei saludable

(Article publicat el 29-12-2010)

Foto: Montse García

Un bon dia va obrir a Barcelona el primer restaurant vegetarià. Ens hem de remuntar als anys de la transició; anys, també, de transgressió, però no precisament en l’àmbit culinari. De manera que sí, el Restaurant Vegetarià (així es deia) del carrer de Canuda va convertir-se en tot un fenomen, només superat, poc després, pel Self Naturista del carrer de sobre, Santa Anna. L’Òscar Colom, que havia acumulat experiència en l’empresa precursora, hi va introduir un altre concepte que igualment faria furor: el self service.

“La meva idea era oferir una opció als oficinistes de la zona que els resultés pràctica. Sabíem que el temps de què disposen per dinar és molt limitat, però volia que això no anés en detriment de la seva salut”. Menjar ràpid i sa no té perquè estar renyit amb menjar de gust. Proveu, sinó, els macarrons integrals gratinats, la paella de verdures, els xampinyons a la planxa, els pastissos o els batuts de fruites. En total, 300 plats que van rotant, i que trenquen prejudicis. Ara bé, no hi busqueu alcohol. “Sempre he procurat mantenir uns mateixos principis, basats en una alimentació saludable”… i que exclou tot allò que prové de l’animal. L’Òscar ho té clar: “ningú de nosaltres no té dret a alterar l’ordre natural de les coses. A més, la cuina vegetariana dóna molt de si. Jo no he tingut mai carències de res”. Ho celebrem, com també la vintena d’empleats que té contractats, i que ja formen part de l’estampa d’aquest local que va quedar ancorat als 80, i que d’allà no surt.

“He rebut ofertes molt suculentes de gent que volia associar-se amb mi, amb la intenció que ens estenguéssim a altres barris, però les he refusat totes”. En cas d’haver-ho acceptat, el Self Naturista potser hauria acabat perdent bona part de la seva essència. I li hauria pogut sortir car. També al client fidel que paga avui menys de 10 euros per tres plats, pa i unes postres, i que no trobarà, per molt que busqui, un restaurant tan a contracorrent de les modes com aquest, a tot el Barri Gòtic ©BcnSingular

1.Self Naturista, c.Santa Anna 11-17. Tel. 93.318.26.84

Obert tots els dies d’11.30 a 22 h excepte diumenges i festius.

 

Fotos: Montse García

Guisats i tapes que brillen com un diamant

dissabte, 26/05/2012

El restaurant Africa TaMaranE ofereix cuina genuïna… de Sierra Leone!

xxx

Gent que ha tastat els seus plats l’ha anat a buscar a la cuina per fer-li la reverència. “Tothom els deixa ben nets”, assegura la Mònica Sanz, badalonina d’adopció i instigadora d’aquesta magnífica sorpresa que duu per nom Africa TaMaranE. El receptor de tants elogis, Kutubu Sesay, fa només dos anys que viu a Barcelona –amb la Mònica, amb qui es va casar a Perugia–, i no en fa massa més que volava del Senegal a Itàlia, fugint de la cruenta guerra dels diamants en la qual es va veure immers el seu país, Sierra Leone, entre el 1991 i el 2002.

xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

xxx

“Ja de petit preparava el menjar amb els ingredients que em feien anar a comprar. Ningú no es queixava; suposo, per tant, que cuinava bé”. La seva dona, després de perdre la feina, no va quedar-se de braços creuats. “Vam anar a Barcelona Activa amb un projecte al cap, que s’ha materialitzat aquí, al Raval”. Africa TaMaranE podria limitar-se a ser un restaurant, perquè la proposta culinària ja és prou original. Però la intenció és, també, convertir-lo en un espai de trobada que, a través de la gastronomia, permeti apropar-nos a la cultura de l’Àfrica Occidental. “Tenim llibres, televisió per cable, organitzem exposicions i estem oberts a qui vulgui difondre les seves iniciatives solidàries”.

xxx

xxx

Sierra Leone, llegeixo, és el segon estat més pobre del món. “No en facis cas. Vés-hi, t’ho recomano”. No sé si m’atrau la idea. Però potser m’animo, després de provar aquests guisats. El carambu (pollastre amb fulles de tapioca i llet de coco) i el granot (carn de vedella amb salsa de cacauet) són especialitats molt consistents i abundants. Poden servir-se amb fufú, un aliment tan habitual per als habitants de les regions del sud del Sahel com ho és per a nosaltres el pa, i que s’elabora amb farina de iuca o de yam.

Les tapes, com el kebbe de sardina o els bunyols de mongetes africanes, fan la seva funció d’entrants, i val la pena alternar-les amb uns glops de sawa sawa o amb un suc de gingebre. La beguda estrella és, no obstant, el vi de palma, que s’obté per fermentació de la saba de les palmeres, i que probablement no trobarem enlloc més de Barcelona. “Tenim fins i tot la cervesa Guinness que beuen allà, i que conté el doble d’alcohol”. No cal. Tanta novetat ens ha embriagat d’emoció, i no ens resultarà fàcil, no, arribar fins a la porta i enfilar cap a casa.

xxx

xxx

Africa TaMaranE, c.Riereta 26 (Raval). Tel. 93.442.80.89

Obert de dimarts a dijous de 10 a 24h, divendres i dissabtes de 10 a 3h, i diumenges de 10 a 24h

Ruta: Sant Pau i La Riereta

Paelles amb afecte

dimecres, 31/08/2011

En Juan Muñoz és l’ànima i el timó del Botavara, un restaurant entranyable

ATENCIÓ: TANCAT PER JUBILACIÓ

x

“Humilment he de dir-te que faig el millor arròs de la Barceloneta”. En Juan Muñoz, humil, humil, potser no n’és. Però és probable que faci el millor arròs de la Barceloneta. Només pel mirament que hi posa, ja hauríem d’aplaudir. L’home dedica una bona estona a preparar el caldo, i es nota. “Hi poso verdures, tres quilos de peix de roca, pebrot choricero i un toc de farigola”. També té el seu temps el sofregit, amb tomàquet de branca i tinta de sípia.

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En Juan no es pot dir que sigui una persona corrent. Nascut a Cadis fa 69 anys, va venir a Barcelona, no per necessitat, sinó per fer de model. “Guapo, ¿yo? ¡Me lo comía todo!”. Per desgràcia (relativa), no tenia la talla requerida. Sí que la va donar, però, anys més tard entre fogons, i gràcies als consells de la mare, qui, per telèfon, li dictava com fer un bon potaje.

 

x

Avui, el Botavara és un restaurant modest, amb una ubicació privilegiada. I el coneix qui l’ha de conèixer. “La cuina no és altra cosa que afecte”, em comenta en Juan. I m’ho diu mentre m’enduc a la boca una cullerada d’aquest arròs impagable amb la delicadesa que es mereix el moment. “El proper cop, proves les mandonguilles. Vine a veure-les, són per aquest vespre”. Per a mi, no serà aquest vespre. Però intentaré no deixar-ne passar gaires més.

 

 

xxx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botavara, pl.de la Barceloneta 1-3 (Barceloneta). Tel.93.221.47.58

De dimarts a dissabte de13 h a 16h i de 20.30h a 23.30h. Diumenges, només  migdies.

Preu paella: 30 € (dues persones)