Dies d’estiu

L’estiu no atura Proxim Orient. Les darreres setmanes les portades dels diaris van plenes de titulars dels de lletres majúscules.

Mahmoud Abbas va visitar el Líban i es va reconèixer l’estat palestí, com ja s’ha fet en altres països de la regió. 29 anys després que Yasser Arafat abandonés el país després de les massacres als camps de refugiats per part de faccions cristianes i sota la protecció de l’exèrcit d’Israel, el Líban comptarà amb una ambaixada palestina creada amb tots els honors.

El Tribunal Especial del Líban (promogut per esclarir el gran atemptat de 2005 on va morir Rafik Hariri, antic primer ministre i reconstructor oficial del país, juntament amb 22 persones més) ha publicat les proves que incriminen a quatre ciutadans libanesos suposats membres de Hezbollah. El tribunal està apunt per jutjar, però el país no. Aquella mateixa nit  Hassan Nasrallah, líder de Hezbollah,  es dirigia per televisió als seus conciutadans amb un discurs encès en el que intentava deslegitimar el Tribunal i amenaçar als perseguidors de la “veritat” sobre el magnicidi (si es que n’hi ha una i no 18, una per cada confessió).

El  parlament libanès ha aprovat la llei antitabac, promoguda pel consell de ministres,  que sembla que prohibirà fumar en qualsevol espai o establiment públic en un termini màxim de 2 anys. Ningú s’ho creu. Jo tampoc m’ho creia de casa nostra.

És difícil fer un resum de la situació amb tots aquests titulars. Podria ser que s’avancés cap a un procés de pau a Pròxim Orient, començant per la reconciliació dels veïns del sud. O bé, podria ser que esclatés un nou conflicte a causa de la resolució del Tribunal Especial. O també, que el Líban demanés d’entrar a la UE per ser l’únic país de la riba sud del mediterrani on no es pot fumar a tot arreu.

O bé, que tot fós una estratègia per amagar que,  de fet,  el Ghadafi està prenent el sol a les platges de luxe de la costa libanesa. Benvinguts a Pròxim Orient, la terra de les possibilitats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús