Tal dia farà un any

Infants davant Ouzai, un dels majors refugis col.lectius del Liban

Infants davant Ouzai, un dels majors refugis col.lectius del Liban

I ja en farà més de dos que no escrivia cap entrada nova. No hi ha gaires excuses, o moltes: feina, amor i altres foteses. La vida ha continuat, més refugiats han arribat al Líban i fins i tot han desbordat la crisi cap a la vella Europa. Velles i noves escenes que tots hem vist, o hem viscut, o n’hem sentit a parlar. Sembla que no recordàvem ja el que significa fugir, el punt de desesper que ens porta a abandonar la llar i viatjar en una zodíac per la basta mar. Sembla que no volíem veure que quan poses la vida dels teus fills en perill recorrent terres inhòspites i creuant estrets és que el mal recent és insuportable.

Malauradament, aquesta crisi ens ho ha recordat. A més de, potser en alguns, refrescat la memòria i recordat que aquesta no és una crisi isolada. Una terrible, una que ens transporta al nostre passat botxí. Però una crisi humanitària.
Després de més de tres anys treballant en la crisi siriana i més de 5 vivint al Liba‘n, vaig decidir fer una petita pausa i explorar altres racons del món. Tot i que encara sóc basada a Beirut (i va per llarg) durant aquest any 2016 em trobo fent missions curtes a diferents països on la meva organització treballa.

Fa un xic més de dos mesos que sóc al Kurdistan iraquià, en la primera missió d’aquest any. No gaire lluny del meu país d’acollida. Amb moltes similituds, però amb tantes diferències. Més enllà de les diferències religioses, Kurdistan és una mescla d’ètnies i llengües, un oasi en l’olla de pressió iraquiana. La crisi de refugiats i desplaçats interns que ha provocat la presència de l’Estat Islàmic (ISIS o IS, en les seves sigles en angles) ha sotmès la regió autonoma en una situació ben complexa: entre una oportunitat de consolidar el poder regional i expandir-se cap a territoris disputats i un pes en l’economia i recursos locals que pot esdevenir insostenible en els pròxims mesos.

De moment esperem el resultat de l’ofensiva de Fallujah. Es durà a terme la represa de Mossul finalment tal com se’n parla des de fa més d’un any? Els dies diran. Mentrestant la calor s’apodera lentament del país i el submergeix en la letargia estival.

Gawilan, Camp de refugiats sirians a Erbil, KRI

Gawilan, Camp de refugiats sirians a Erbil, KRI

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús