Shanti Bhavan

Crec que dec als lectors i lectores de l’ARA un post sobre l’Índia. Com a mínim això seria el normal en un blog que porta per nom “Besllums de l’Índia”. Doncs bé, no se m’acut millor manera de començar a parlar-ne que fent un article sobre Shanti Bhavan, una escola on he treballat de voluntari en dues ocasions, i que va ser la meva porta d’entrada al subcontinent indi.

shanti.jpg

Shanti Bhavan, que en hindi vol dir “casa de la pau”, està a les afores de Baliganapalli, un petit poblet de l’estat de Tamil Nadu (Índia), a uns 50 Km de la ciutat de Bangalore en direcció sud-est. El projecte pertany a una fundació sense ànim de lucre anomenada The George Foundation (TGF), està en marxa des de l’any 1997 i funciona com una escola residencial gratuïta on tots els alumnes (des del jardí d’infància fins al dotzè curs) provenen de famílies per sota el llindar de la pobresa. La gran majoria són dàlits (intocables), la casta més baixa, amb tot el que això encara comporta avui en dia a l’Índia.

L’escola des del principi ha fugit de models que es conformen amb alfabetitzar i donar una educació molt bàsica, ja que així és molt difícil trencar els cercles de pobresa en que viuen aquelles comunitats. Shanti Bhavan intenta que els nens i nenes rebin una educació de qualitat que tendeixi a l’excel·lència, amb l’objectiu que en el futur puguin obtenir bones feines o accedir, si ho volen, a l’educació universitària, quelcom que actualment encara és del tot improbable i excepcional per a un dàlit d’una zona rural.

shanti2.jpg

Els nens i nenes de Shanti Bhavan provenen de famílies hindús, musulmanes i cristianes de les àrees rurals del sud-est de Bangalore. La gran majoria són hindús i pertanyen a les sub-castes dels dàlits. Aproximadament un 5% són orfes, i la resta pertanyen a famílies que malviuen sota el llindar de la pobresa. Algunes famílies són molt desestructurades, amb problemes afegits d’alcoholisme i violència domèstica, i solen ser famílies bastant nombroses. Els oficis dels pares i mares són diversos: treballadors rurals, ragpickers (recol·lectors d’escombraries) o fins i tot en alguns casos treballadores sexuals.

Shanti Bhavan és un projecte educatiu concebut pensant en un impacte a llarg termini (com és natural en un projecte d’educació), i la TGF també té projectes de desenvolupament comunitari, d’empoderament de les dones i d’ecologia, tots ells a la mateixa àrea rural de Tamil Nadu.

Us recomano molt aquest vídeo, on podeu veure com és un dia sencer a Shanti Bhavan, des de que es desperten els nens fins que van a dormir. Penso que permet fer-se una idea força completa del projecte. Us puc assegurar que seran 7 minuts ben aprofitats!

[youtube xnH86Z3QQAM]

Per a més informació:

Shanti Bhavan: www.shantibhavanonline.org

Eduard Muntaner Perich: www.eduard.cat

3 comentaris

 • Tweets that mention Shanti Bhavan – Ara.cat — Topsy.com

  14/12/2010 15:18

  […] This post was mentioned on Twitter by Eduard Muntaner, Sandra Perich. Sandra Perich said: uoooo!! congratulations again! :) RT @eduardm Del blog a ARA.cat: Shanti Bhavan http://dlvr.it/BM8Gq […]

 • Bernat Rius

  16/12/2010 12:24

  Quina lliçó oferir aquest reguitzell d’oportunitats. I és que la feina fen feta no té fronteres!

 • Eduard Muntaner Perich

  22/12/2010 9:50

  Moltes gràcies Bernat! És un treball molt gratificant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús