Entrades amb l'etiqueta ‘condició humana’

Esclavatge modern

dissabte, 4/12/2010

slavery_map.jpg

Pensem en l’esclavatge com una cosa del passat. Quelcom que pertany a la història i que fou abolit a principis del segle XIX. La realitat però, és molt diferent.

Des de fa uns dies, la web productsofslavery.org ensenya d’una manera molt gràfica detalls de 122 productes d’ús diari, fabricats en 58 països, sota condicions d’esclavatge (ja siguin treballs forçats de diferents tipus, o mà d’obra infantil). Amb una simple ullada, un s’adona que l’esclavatge segueix essent una realitat a tot el món, sobretot al Sud.

Hi ha milions de persones repartides per tot el planeta obligades a viure com esclaus. Tot i que és cert que generalment aquesta explotació ja no és anomenada esclavatge, les condicions són les mateixes. Els tipus d’esclavatge d’avui en dia són el treball en condicions de servitud, els treballs forçosos, la mà d’obra infantil, l’explotació sexual, el tràfic d’éssers humans, o el matrimoni precoç i forçat, per dir-ne algunes.

Com és lògic, els països en vies de desenvolupament i els països en conflicte són els més afectats pel treball infantil, i com sol passar, les nenes són les més perjudicades. Moltes són obligades a deixar l’escola per fer tasques domèstiques a casa (cuidar dels germans, cuina, neteja, transportar aigua..). Tasques que sovint han de combinar amb altres formes d’activitat econòmica fora de la llar. És una cosa que malauradament he vist molts cops a l’Índia.

DELHI, INDIA - JANUARY 30:  Indian children work nearby to their parents at a construction project in front of the Jawaharlal Nehru Stadium on January 30, 2010 in New Delhi, India. The Commonwealth Games are due to be held in the Indian capital from October 3-14, 2010, but concerns remain over construction of its sporting and transport infrastructure. The sheer scale of the project has drawn an enormous population of migrant workers from all over India. This week the High Court of Delhi has sought a response from the Government over the alleged failure to provide all the benefits of labour laws to workers involved in construction work for the coming Commonwealth Games. Workers are being paid below the minimum wage in order to complete these projects whilst also being forced to live and work under sub standard conditions. (Photo by Daniel Berehulak/Getty Images)

Concretament l’Índia, un país que conec una mica a través del meu treball de voluntari en diferents organitzacions, s’endú el deshonrós títol de ser el país amb més productes produïts per mà d’obra infantil. Hi ha productes de tota mena, des de rajols o cigarretes fins a braçalets i sedes.

Hi ha zones rurals de l’Índia on encara existeixen veritables senyors feudals, propietaris de terres que exploten els seus treballadors en jornades inacabables durant set dies a la setmana, a vegades sense cap retribució, ja que han de pagar deutes de préstecs que els han fet els seus “senyors”.

Fa uns mesos al meu blog personal vaig parlar d’un foto-assaig sobre el treball infantil al subcontinent indi. Us recomano mirar-lo, tot i que les imatges són molt dures.

Gràfic: antislavery.org
Fotografia: Daniel Berehulak/Getty Images.