La passió per la música

Quan arribes per primer cop a Croàcia, ja te n’adones que és un país ple de cançons i de grans músics que cobreixen tots els generes possibles i per haver. Tot i així tenen una cosa en comú i és el so i les lletres d’arrel tradicional. Ja pot ser una cançó folklòrica o el Bum dance del moment que tenen quelcom en comú.

 

És increïble com un país tant petit pot tenir una producció artística i sobretot musical tant potent. Mica en mica, i quan et vas introduint en el país, perceps que alguna cosa passa, ja que, un ciutadà mig, tota la música que escolta prové del seu país o de la veïna Bòsnia i no acabes de comprendre ben bé com això pot ser possible, donada la població que tenen.

 

Entre els joves, si es veritat que, evidentment, escolten música internacional, sobretot en castellà i anglès, també ho fan en el seu propi idioma, fins i tot, quan estan de festa a bars o discoteques. Com s’explica tot plegat?

 

Diuen que la música surt del cor dels que la canten i que com més ha patit una persona més emocionant són les lletres. La música no només és anotar bé les notes o afinar quan toca, la música és passió i sentiment i el dolor és el múscul que articula tot plegat. Croàcia, és un país que ha patit molt i no només en la guerra de l’antiga Iugoslàvia, sinó que ja ho havia fet amb anterioritat. Guerres cruels, canvi d’Imperis i de Reis i lluites pel poder han fet que aquesta terra desenvolupi unes emocions difícils d’explicar en paraules i adients per cantar amb el cor.

 

Utilitzant aquest llegat com a base i una potencialitat clara cap a l’art crec que aquesta República balcànica té molt a dir en aquesta area. La seva obertura cap a l’exterior és encara inicial, però personalment crec que cada vegada més gent quedarà fascinada per la passió que senten els croats en vers la música. No cal entendre les lletres per saber que és qüestió de passió, i no de paraules el que ens ha de guiar en aquesta vida.

Etiquetes , ,

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús