Eleccions Locals a Croàcia.

El passat diumenge van ser les eleccions locals a tot Croàcia. El primer que sorprèn és la proximitat en el temps d’aquestes eleccions amb les Europees, que es van celebrar fa poc més d’un mes. Els europeistes del país afirmen que ha sigut una estratègia seguida pels Demòcrates croates, d’ideologia populista, per desmerèixer les eleccions Europees i  accentuar la poca mentalitat europeista que viu el país en aquests moments de crisi.

 

Tornant a les eleccions, hem de dir que les locals croates tenen un sistema una mica diferent del que estem acostumats en el nostre país. El seu sistema de votació consta de dues llistes. En la primera, els electors tenen la opció de votar les diferents llistes tancades i clausurades dels partits. Fins aquí, pràcticament igual que el que fem nosaltres, però en la segona llista no s’hi presenten els partits, ja que, està reservada pels individus que volen ser els següents alcaldes i un petit equip de dues persones més. Per tant, veiem que la majoria de l’ajuntament, no té perquè ser del mateix color polític que l’alcalde, i per tant, la casa de la vila es transforma en un semi presidencialisme on l’alcalde a de retre comptes a l’ajuntament. Això se li ha de sumar que l’alcaldable ha de tenir un mínim de 10% de signatures per poder-se presentar si és membre d’un partit, i el 15% si no et presentes per cap partit, i per tant, a de tenir un cert consens ciutadà previ a les eleccions.

 

Si ens fixem en els resultats de les eleccions, pràcticament res ha canviat. En la part nord de la costa, el familiarisme, pràcticament caciquil del partit d’Istria ha tornat a donar el seu rèdit electoral aconseguint un gran nombre d’ajuntaments. En les altres regions de Croàcia els dos partits més potents (el dretà partit Democràtic i els Socialdemòcrates) s’han repartit els ajuntaments. En política, Croàcia acostuma a tenir un vot tradicional heretat de pares a fills i que no acostuma a donar grans campanades.

 

Per tant, i com podem intuir en aquest petit article, Croàcia segueix vivint com fa pràcticament una setmana i la política no ha canviat. El camí cap a la integració europea segueix el seu rumb inexorable i els croats, mig a batzegades, ho segueixen immersos en un sentiment contradictori entre la tradició balcànica i d’idealisme de la mediterrània europea.

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús