Oportunitats a Croàcia

Avui m’agradaria parlar sobre les bones possibilitats que ofereix Croàcia al jovent, i no tant jovent, català.

És un país jove i que està evolucionant molt ràpidament, tot i la forta crisi que està vivint a l’actualitat. Actualment és un aparador molt bo per aquest joves amb carrera universitària i llengües estrangeres per poder guanyar experiència i tenir la possibilitat de desenvolupar una carrera professional posterior.

Tot i que el salari estàndard és relativament baix, al voltant d’uns 400 Euros, ofereix un cost de vida també baix. Encara que alguns preus com la gasolina, el transport públic i els productes bàsics d’alimentació són semblants als catalans, d’altres, com restaurants, roba, menjar i entreteniment són relativament barats. És per això, que la meva recomanació és venir al país, simplement a agafar experiència, amb la idea de tornar en un curt/mig termini, ja que si el cost de vida no s’equipara, la posterior reinserció a la comunitat catalana, seria molt cara.

Hi ha tres sectors, que estan en creixement i que ofereixen un aparador molt enriquidor per aquells que estan farts de no trobar ninguna feina qualificada a casa seva i decideixen abandonar-la per un temps.

El primer, i bàsic, és el turisme. Hi ha una gran feinada estacional en aquest país ben pagada per la poca qualificació que es demana. Per altra banda, també estan començant a invertir en estratègies turístiques diferents i busquen especialistes que els puguin ajudar en aquest tema. Aquest sector està creixent a una velocitat de vertigen i a aquest pas es convertirà en un lloc clau pel turisme Mediterrani, ja que ofereix al turisme de sol i platja alguns avantatges comparats amb els altres països: Espectaculars paisatges, preus molt baixos i proximitat al centre europeu (a prop d’Alemanya, Àustrica, Suiza, Itàlia i Eslovènia).

El segon, és el sector social. Croàcia està començant a desenvolupar una gran xarxa d’ONG, emprenedoria social i Cooperatives i necessita experts i tècnics que ajudin a vertebrar aquesta part essencial de la producció social. Molts joves que veuen que les seves idees ja estan establertes a Catalunya, poden provar sort en aquest país que necessita de la seva iniciativa. És un gran centre laboratori social i el sector públic està apostant fortament per això, a vegades de forma abusiva, desdibuixant la línia entre el privat i el públic i ajudant a grups específics.

Finalment, la tercera oportunitat està en la enginyeria i la gestió de ports. És un país abocat al mar i amb uns recursos limitats a causa de la forta guerra que van patir fa 20 anys. El seu futur passa per la pesa, el comerç i el turisme de mar i, per tant, es necessiten professionals especialitzats en ports, ja sigui en forma de gestió o en forma tècnica, que els ajudi a modernitzar-se.

Si el teu present passa per un mal moment i vols tenir una possibilitat de demostrar el que vals, potser la teva vida passa per una estància a l’estranger i personalment, crec, que Croàcia té una bona combinació de factors que la fan adient per a la importació de jovent qualificat.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús