Menjars i begudes croates

Com a únic encreuament de cultures, Croàcia no té cap plat típic especial, però recull una varietat única i variada dels plats estrella dels seus veïns. També s’ha d’incloure que gràcies a les diferències territorials de les seves regions, (unes de costa, altres amb climes extrems…) ha aconseguit evolucionar els plats de forma diferent i ajuntar diferents influència, sobretot italianes i del nord-est europeu, per acabar donant resultats culinaris òptims.

Podem trobar gran varietat de plats diferents, des de peix fins a grans plat de greix animal i vegetal, passant per les verdures, pastes, arrossos i carns. Tot i això, trobem una base comuna en tots els plat, i és que l’oli d’oliva és clau per entendre aquest país i la seva influència mediterrània que el fa diferent dels altres territoris bàltics.

La beguda tradicional i nacional és la Rakia o la seva variant amb mel, la Medica. És una beguda molt forta feta a base d’herbes i arbustos típics de l’àrea continental europea. Podem assegurar que té una semblança a l’anís o als aromes de Montserrat. Seguint amb les begudes alcohòliques , actualment els croats estan començant a experimentar amb la producció de vins de gama alta. També tenen una gran potencialitat amb tres marques de Cerveza diferent: Pan, Ojuzko i Karlocko.

D’altra banda, la Cedevita i la Pasareta (a Istria) conformen les begudes no alcohòliques. La primera, és una beguda refrescant de taronja o llimona que està feta a base de pols (deshidratada) i que agafa gust quan s’ajunta amb aigua. La novetat és que aquesta (que s’assembla al mític Tank) és que està feta per emportar  en una ampolla d’aigua amb pols preparada al tap.

La Pasareta està considerada com el Bíter istrienc. Està preparada per refrescar a la gent en altes temperatures. A diferència del tradicional Bíter, té un gust molt dolç que el fa especialment bo per a tots els públics, i trenca el handicap de l’amargor. Molt bona sobretot a les tardes d’estiu.

Aquí us deixo informació dels plats i les begudes tradicionals:

Sarma:

http://es.wikipedia.org/wiki/Sarma

http://sarma.recetascomidas.com/

Cevapi:

http://es.wikipedia.org/wiki/%C4%86evapi

http://serbiosunidos.com/2011/09/cevapi/

Burek:

http://es.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6rek

http://www.todareceta.es/b/burek-de-queso.html

Ajvar:

http://es.wikipedia.org/wiki/Ajvar

http://esloveniacorazon.si/articulos/recetas-para-hacer-en-casa/receta-de-ajvar

Rakia:

http://es.wikipedia.org/wiki/Rakia

Cedevita:

http://www.cedevita.hr/hr/naslovna.php

Pasareta:

http://www.coolinarika.com/slika/pasareta-

Etiquetes , ,

2 comentaris

  • ian fletcher

    22/07/2013 10:28

    Dobro dosla Hrvatska!
    Ja som 28… i amb Catalunya, aviat 29 :))

  • dnacher

    31/07/2013 9:17

    moltes gràcies pel teu comentari! me’n alegro que t’agradi el Blog

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús