Via Catalana Internacional a Zadar

El dia 3 de Setembre es va celebrar la Via Catalana Internacional a la ciutat de Zadar. Va ser un moment, que recordaré tota la meva vida, tot i no tenir gran repercussió mediàtica, com la de Xina o Londres.

Va ser una petita reunió, a les escales de l’Òrgan Marítim de Zadar, que va aplegar a unes 25 persones, de les quals uns 8 catalans, i la resta croats interessats en la cultura catalana. Vaig tenir l’oportunitat de descobrir croats que aprenen català, gràcies al curs en aquesta llengua que s’imparteix a la Universitat d’aquesta ciutat.

Parlant amb alguns alumnes i la Irene Torra, la professora de català, em van explicar que tot plegat va començar al 2006, quan es va decidir obrir la primera classe de català a Croàcia. Llavors es van inscriure unes 100 persones repartides en tres nivells. Actualment, les coses han canviat molt i amb la desinversió en aquestes carteres la participació a les classes a baixat fins a uns 40 alumnes anuals.

Sorprès que tanta gent estigués interessada en la nostra cultura i la nostra llengua, vaig preguntar a uns quants d’ells que hi trobaven d’interessant en aprendre una llengua minoritària a Europa. Ells em van mirar amb cara de sorpresos i em van dir que el seu primer contacte amb la nostra nació havia sigut en un viatge a Barcelona, quan eren joves, i que se n’havien enamorat. Un cop a la universitat van poder triar el català com a assignatura optativa i no van tenir cap dubte en escollir-la. En general, estaven molt contents d’haver descobert una petita terra anomenada Catalunya i la veritat que en sabien moltes coses i el seu nivell de català era excel•lent.

Em va semblar molt bona idea l’ensenyança del català, com una llengua com qualsevol altre, a les aules universitàries de Zadar i em va picar la curiositat si també devia ser així en altres universitats del món o era un cas únic. Preguntant, vaig descobrir que hi ha moltes universitat a Europa que ofereixen la possibilitat d’estudiar català com assignatura optavita, sobretot a l’educació en filologia hispànica, com es el cas d’aquesta ciutat en qüestió. És més, hi ha més universitats fora d’Espanya que ensenyen català, que dins del nostre Estat, cosa que evidencio en toc de reflexió. Crec que és una gran iniciativa i que s’ha de seguir potenciant, per poder mostrar-nos en el món.

Com a conclusió, puc dir que la Via Catalana de Zadar va ser un èxit, no només col•lectiu, sinó també personal. Vaig conèixer a Jaume Cabré, vaig compartir un dia radiant amb catalans i croats i vaig descobrir moltes coses de la cultura catalana a l’exterior que desconeixia per complet. Des d’aquí encoratjo a tots els Catalans que viuen al principat, al PV, a la franja, a les illes i a la Catalunya nord a participar activament a la Via Catalana de l’11, perquè el granet de sorra val la pena. Si els catalans a l’estranger ho hem fet, no podeu ser menys!

Visca Catalunya, Zivio Hravatska!

Discurs de Jaume Cabré:

http://www.youtube.com/watch?v=tQWate_uesU
Webs que us poden interessar:

– enllaç del lectorat de català a la web de la Universitat de Zadar: http://www.unizd.hr/francuski/Lektorati/Katalonski/tabid/1884/Default.aspx

– Pàgina web amb la programació del ‘Festival svjetske književnosti’ (organitzat per l’editorial Fraktura, de Zagreb, que ha publicat en croat ‘Les veus del Pamano’), i on en Jaume Cabré va ser el convidat d’honor de l’acte d’obertura: http://literaturamundi.com/program/

– episodi del programa Export.cat de TV3 de Zadar': http://www.tv3.cat/videos/4255010/El-pollastre-i-el-capo-del-Prat-a-Croacia

– crònica de la presentació del llibre ‘Tarongeta vol dir taronja petita': http://www.godallformacions.com/blog/gracies/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús